Az agyunk valójában sosem kapcsol ki. Még a látszólagos nyugalom pillanataiban is keményen dolgozik: rendezi és feldolgozza az élményeket. 

Az agy éjszakánként visszajátsza a napi történéseket, és emlék formájában raktározza azokat. Ilyenkor előtérbe helyezi azokat az élményeket, amik nagyobb jutalommal jártak számunkra, illetve kiszűri azokat, amik semlegesek, következmény nélküliek. Csak az olyan tapasztalásokat őrzi meg mélyebben, amik hasznosak lehetnek a jövőbeni döntésekhez. 

Az agy tehát éjszakánként könyörtelenül szelektál. Ami igencsak fontos folyamat. Hiszen ennek a szortírozásnak a következménye az, hogy a megélt tapasztalatok letisztultabbá és konkrétabbá válnak. Ez segíti egyebek mellett azt is, hogy egy esetleges másnapi vagy későbbi döntést is sokkal könnyebben tudjunk meghozni. 

Mi történik akkor, ha nem alszunk eleget?

Az alváshiánnyal küzdők általában nehezebben emlékeznek a dolgokra. Mivel az agynak nincs elegendő ideje a raktározásra, az emlékek konszolidációja se megy végbe rendesen. Kevés pihenés esetén nehezített továbbá a fókuszálás és a döntéshozatali képesség is.

Szóval pihentető alvás nélkül nehézkessé válik az emlékek kialakulása és azok megszilárdítása. Így még az is lehet, hogy ha mellőzzük a pihentető alvást, olyan értékes élményeket engedünk elillanni, amiket pedig jó lett volna megőrizni.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!