Az ízületi fájdalmakkal küzdő emberek számára az időjárás változása egyszerre lehet áldás és átok. Nézzük meg, mit okoz a hideg és mire számíthatunk akkor, ha jönnek a melegebb napok. 

Az időjárás és az ízületi fájdalom kapcsolata 

Az időjárás és az ízületi fájdalom közötti kapcsolatot évtizedek óta vizsgálják, és a tudományos kutatások érdekes következtetésekre jutottak. Először is, széles körben elfogadott, hogy a légnyomásváltozás valóban hatással van az ízületi fájdalomra – különösen az osteoarthritisben vagy rheumatoid arthritisben szenvedőknél. Úgy vélik, hogy amikor a légnyomás mérséklődik (például vihar idején), az ízületi folyadék kitágul. Emiatt az ízületekben nagyobb lesz a súrlódás a csontok között, ami fokozott fájdalmat és merevséget eredményez. 

De bizonyos személyeknél a barometrikus nyomásváltozáson kívül a hőmérséklet is befolyásolhatja az ízületi fájdalom intenzitását. Tanulmányok megállapították, hogy a hideg és a meleg egyaránt súlyosbíthatja az ízületi fájdalmat – de nem feltétlenül ugyanazokért az okokért. Az extrém hideg következtében az izmok megfeszülnek, ami további terhelést okoz a mozgásszervekben. Ehhez képest az extrém meleg fokozhatja a gyulladást, ami például duzzanatot és bőrpírt válthat ki.

Egyébként a legtöbb ízületi panasszal küzdő a hideg időben tapasztal jelentősebb fájdalmat. Vagyis ők a tavasz közeledtével talán némi enyhülésre számíthatnak. A kutatások szerint például az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi betegség tüneteit a melegebb idő mérsékelheti. Esetükben a meleg hatására megduzzadt szövetek csökkenthetik az ízületi merevséget és fájdalmat.

Ezzel szemben a rheumatoid arthritisnél (RA) pont fordított a helyzet. Egy 2015-ben publikált kutatás szerint a meleg időjárás növeli az RA tüneteit. Az érintettek az időjárás jobbra fordulásával gyakran tapasztalnak fájdalmat, gyulladást és merevséget az ízületekben. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az RA esetében a szélsőséges hideg sem tesz túl jót. Ilyenkor növekedhet az ízületi folyadék viszkozitása, ami nehezíti az ízület mozgását. Illetve a hideg merevséget is okoz.

Ízületi probléma esetén fontos figyelni az időjárás változást

Bár a pontos mechanizmusok még mindig nem tisztázottak, az időjárás bizonyíthatóan szerepet játszik abban, hogy milyen intenzitású ízületi fájdalmat tapasztalunk egy adott időszakban. Különösen, ha olyan betegségekben szenvedünk, mint az osteoarthritis vagy a rheumatoid arthritis. Ezért fontos, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok idején extra óvintézkedéseket tegyünk az ízületeink védelme érdekében.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!