Változékony időben, az időjárás változása következtében erősödhet az ízületi fájdalom – vélik sokan. De valóban befolyásolják a légköri változások a panaszok erősségét? Tényleg megérezhetjük előre, hogy jön a front?

A WebMD összefoglaló cikke szerint a válasz: igen. A portál több olyan vizsgálatot is idézett, aminek az eredményei egyértelműen igazolták: a levegő légnyomásának és páratartalmának változása okozhat ízületi panaszokat. 

Az egyik kutatásban 222, csípőízületi gyulladásban szenvedőt vizsgáltak, egy másikban pedig 800 csípő, térd- vagy kézízületi gyulladással küzdőt. Mindkét esetben egyértelmű volt az eredmény. Miszerint a levegő páratartalmának emelkedése fokozza a fájdalmat és az ízületi merevséget. Ami hideg időjárás érkezése esetén különösen jellemző.

De a kutatás során azt is megállapították, hogy az időjárás változás önmagában nem befolyásolja a tüneteket. Jellemzően akkor jelentkezik csak panasz, ha a légkörben jelentősebb légnyomás és páratartalom változás is végbemegy.

Mi lehet az oka annak, hogy a légköri változásokat megérezzük?

Ez még a kutatók számára sem teljesen világos, viszont általánosságban elmondható, hogy a hőmérsékletváltozás hatására az inak, az izmok és a csontszövetek állománya megnyúlhat vagy összehúzódhat. Amit az ízületi panaszokkal küzdők megérezhetnek. Hidegben az izmok, a szalagok a szokásosnál merevebbek lehetnek. Így a mozgás beszűkül, a fájdalom felerősödik.

De ahogy azt korábban írtuk: a külső légköri nyomás hatással van az ízületekben uralkodó belső nyomásra is. Ha kint csökken a nyomás, bent növekszik. Ez a belső nyomás pedig fájdalmat okozhat, illetve akár egy lappangó gyulladást is is újra belobbanthat.

Te is ízületi panaszokkal küzdesz?

Kérj tanácsot az esetleges fürdőgyógyászati kezelési lehetőségekről! Gyere el Sárvárra és konzultálj a témában a gyógyfürdő szakértőivel. Részletek és elérhetőségek a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő oldalán.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!