Ha pozitívan állunk egy betegség kezelésének eredményességéhez, nagyobb valószínűséggel javul az állapot. A placebo hatás nyilván sokaknak ismerős. Amikor egy gyógyszerről elhisszük, hogy segíteni fog, az segíthet is – számos esetben. Még akkor is, ha abban nincs is meg a szükséges hatóanyag. Így van ez a kezelésekkel is. A Harvard Egyetemen készült kutatás eredményei szerint azok, akiknek pozitív elvárásaik vannak az egészségük javulásával kapcsolatban, általában el is érik a javulást.

Konkrétabban: az idézett tanulmányban a kutatók egy egyszerű tesztet használtak, aminek során az egyik csoportnak azt mondták, hogy kiváló az egészségi állapota, míg a másik csoportnak azt, hogy az átlagosnál rosszabb. Az eredmények azt mutatták, hogy az egészségi állapotukról pozitív visszajelzést kapó emberek szignifikánsan jobb teljesítményt mutattak az egészségre vonatkozó feladatokban, mint azok, akik negatív visszajelzést kaptak.

Azaz a pozitív hozzáállás egészségjavulást hozott.

De nem a Harvard kutatása az egyetlen, ami ezt igazolja. Egy másik tanulmány készítésekor a cukorbetegség javulásával kapcsolatos pozitív elvárások hatását vizsgálták. Ebben a tanulmányban a betegeket a vércukorszintjük követésére kérték, majd a következő napon egy hatékony kezeléssel a vércukorszintjük csökkentését ígérték nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek vércukorszintje akkor csökkent, ha pozitív elvárásaik voltak a kezelésről. A negatív elvárásokkal rendelkező betegek vércukorszintje nem változott jelentősen.

A pozitív hozzáállás erejét a gyógyfürdős kezelésekkel kapcsolatban is megfigyelték.

Egy 2017-es kutatás során azt állapították meg, hogy azoknál a hát- és derékfájdalommal küzdő pácienseknél, akik hittek a termálvíz gyógyító erejében, nagyobb arányú egészségjavulást értek el, mint azoknál, akik nem voltak olyan pozitívak a kezelést megelőzően…

Összegezve

A kutatási eredmények tehát azt sugallják, hogy azok a betegek, akik hisznek a kezelés hatékonyságában, nagyobb mértékben javulnak a tüneteiket illetően, mint azok, akiknek kevésbé voltak pozitív elvárásaik a kezeléssel kapcsolatban.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy minden betegség, panasz más és más, illetve a kezelések és a körülmények is eltérőek lehetnek. Vagyis a pozitív hozzáállás mellett számos egyéb tényező is befolyásolhatja a hatást.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük