Kevesen gondolnák, de a gyógyfürdőzés a cukorbetegség kezelésében is hatásos lehet. Már önmagában a forró vízben történő lazítás hozhat eredményt, de egyes gyógyvizek összetétele tovább növelheti a kúrák hatékonyságát.

Több vizsgálat is zajlott a témában – és nem csak külföldön. Már idehaza is vizsgálják a gyógyvíznek a cukorbetegségre gyakorolt hatását. Hamarosan a Pécsi Tudományegyetem indul kutatás a témában.

A szakértők egyébként úgy tartják, hogy a termálvízben való fürdőzés során a szervezet hasonlóképpen lesz aktív, mint amikor mozgunk. Ennek következtében javul a szervezet cukorfelvétele. De ez csak a hő hatása. Mindezek mellett a gyógyvíz összetétele is hatással van az eredményre. A kén például kitágítja az ereket. Ami a cukorbetegek esetén fontos, hiszen sok érintett érrendszeri problémákkal is küzd. Arról nem is beszélve, hogy a gyógyvíz az ízületi panaszokra is jótékony hatással van. És ez megint nem utolsó szempont cukorbetegség esetében. 

A pécsi kutatás során a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőket vizsgálják. Pontosabban azt nézik meg, hogy milyen hatással van az állapotukra a kúraszerű gyógyfürdőzés. A Harkányban zajló kutatásban 100-200 beteg vesz majd részt. 

Ami pedig a már lezajlott kutatásokat illeti: az England Journal of Medicine tanulmánya során arra kérték a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőket, hogy hetente hat napot, naponta fél órát fürdőzzenek forró vízben. A kutatás három hétig tartott, aminek során kiderült, hogy a betegek vércukorszintje átlagosan 13 százalékkal csökkent. 

Az eredmények tehát biztatóak. Így ha te is vércukorszint problémával küzdesz, érdemes lehet megfontolni a termálvizes terápia lehetőségét. Persze csakis azután, miután egyeztettél minderről a kezelőorvosoddal. 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük