Az emberek 61 százaléka állítja magáról, hogy az internet és a digitális képernyők rabja. Ami óriási szám. Tekintve, hogy a túlzott digitális tartalom fogyasztás jelentősen ronthat az életminőségen. Éppen ezért jót tehet a mentális és fizikai egészségnek, ha időközönként szünetet tartunk, és távol maradunk a kijelzőktől. Azaz: ha van rá módunk, menjünk digitális detoxra, csökkentsük tudatosan az online tartalmakkal kapcsolatos fogyasztás mennyiségét.

Egyébként egészen megdöbbentő, hogy mennyire nem tudunk létezni a telefonunk nélkül. Egy WebMD által idézett tanulmány szerint a 18-44 év közötti emberek nagyjából 25 százaléka nem is emlékszik arra, mikor fordult elő utoljára, hogy hosszabb időt töltött volna a telefonja nélkül. És ez azért olyan nagy probléma, mert a túlzásba vitt “mobilozás” rontja az énképet, csökkenti az önbizalmat, alvási problémákat válthat ki, depressziót, szorongást idézhet elő, a mozgáshiány miatt pedig az elhízásnak is nagyobb az esélye. Ami ugyebár számos újabb közvetett egészségügyi panaszhoz vezethet.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy az okostelefon használat változásokat idézhet elő az agyban. Szakértők megfigyelték, hogy minden egyes közösségi média görgetéssel dopamint szabadítunk fel. Ez pedig függőséghez vezethet. Továbbá tompulnak az érzékszervek. És ez megint csak nagyon komoly probléma. Akárcsak az, hogy a közösségi tartalmakkal eltöltött idő a valódi élmények megélését szorítja háttérbe. 

Mindezek alapján nagyon fontos lenne tehát, hogy a mindennapok során korlátozzuk a digitális tartalmak fogyasztására szánt időt. Használjunk ehhez akár valamilyen speciális applikációt. Vagy csak szimplán kapcsoljuk ki az értesítéseket. Illetve tartsunk időközönként digitális detox napokat. Az ilyen alkalmakkor teljesen mellőzzük a mobiltelefont.

Menjünk mondjuk gyógyfürdőbe, ahol a vízben egyébként se tudjuk használni a készüléket. Így könnyebb elérni az elvonulás célját.

Azok, akik így tesznek, akár már rövidtávon javulást tapasztalhatnak a mentális egészségükben. Egy tanulmány szerint azok, akik három napig mellőzik a telefonhasználatot, 50 százalékkal javíthatják a kognitív funkciókat és a kreatív problémamegoldó képességüket. 

Ez meglehetősen bíztató, úgyhogy érdemes lehet mindenkinek foglalkozni a témával. 

Ha máshogy nem, kezdd el kicsiben! Később pedig jöhet az egynapos, majd a 72 órás digitális detox.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!