Azt tudjuk, hogy a nyári napfény hatására sokkal több D-vitamint termel a szervezet, mint télen. De vajon elegendő mennyiséget?

Ha nem tartózkodunk túl sok időt a négy fal között, akkor a nyári napfény hatására termelődő D-vitamin képes fedezni a szükségleteket. A legmelegebb hónapokban napi 15-30 perc elegendő ahhoz, hogy megfelelő legyen a D-vitamin szint. Persze azért arra ügyeljünk, hogy ne a legmelegebb órákban menjünk a napra. Lehetőleg dél előtt vagy délután három óra után töltsük csak fel a raktárakat.

Amennyiben a nyarunk csak az irodai munkáról szól, fontoljuk meg, hogy mesterséges készítményekkel pótoljuk a hiányzó D-vitamint.

Mikor kezdjünk el újra D-vitamint szedni? A nyár végén vagy ráér ősszel?

Amikor már jelentősen csökken a napsütéses órák száma és mi sem tudunk kellő időt a szabadban tölteni, tanácsos lehet elkezdeni a D-vitamin szedését. Szeptemberben már mindenképpen pótoljuk a hiányt. Október környékén már semmi esetre se mellőzzük a plusz készítményt. Egyébként az őszi-téli időszakban az emberek 90-95 százalékánál alakul ki D-vitamin hiány. Vagyis a nyár végével mindenképpen érdemes újra gondoskodni a mesterséges pótlásról.

Mi történik, ha a szervezet nem jut elegendő D-vitaminhoz?

Immunhiányos állapot léphet fel. Azaz sokkal könnyebben megbetegszünk. Illetve nehezebben gyógyulunk ki az egészségügyi bajokból.

A kevés D-vitamin következtében nagyobb eséllyel alakul ki autoimmun betegség, romolhat az inzulin hasznosulás, így a hiány cukorbetegséget is okozhat. Kialakulhat továbbá csontritkulás, keringési probléma, szív- és érrendszeri betegség. Valamint kutatások szerint a D-vitamin hiány szerepet játszhat daganatok, rák kialakulásában is. A kevés D-vitamin ronthatja a kognitív képességeket. De a hangulatra és a stressztűrésre is hatással van.

A szervezet D-vitamin mennyiségének szinten tartása tehát sokkal fontosabb, mint egyesek gondolják. És nem csak télen.

A szokásainkat, a lehetőségeinket megvizsgálva gondolkodjunk el azon, hogy nyáron is jutunk-e elegendő napfényhez. Vegyük számításba, hogy mennyit tudunk strandra menni és mennyit vagyunk a négy fal között. 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük