Ha gyermekkorban odafigyelünk a napvédő krém körültekintő használatára, felnőtt korban 40 százalékkal csökken a melanoma kialakulásának az esélye. 

Egy ausztrál egyetem végzett kutatást ezzel kapcsolatban. Összesen 1600 embertől gyűjtöttek adatokat. Kiderült, hogy azoknál a 18 és 40 év közöttieknél, akik gyermekkorukban rendszeresen használtak fényvédő krémet, 40 százalékkal csökkent a melanoma kialakulásának a kockázata azokhoz képest, akik ritkán alkalmaztak fényvédőt.

A kutatás eredményei arra is rávilágítottak, hogy a napvédő krém egész életen át történő használata a melanoma-kockázat 35 százalékos csökkenésével jár.

Miért kell a kisgyermekek esetében még körültekintőbben eljárni, ha napozásról van szó?

Mert az ő bőrük jóval érzékenyebb, mint a felnőtteké. Ahogy a szakértők fogalmaznak: egy kisgyermek leégése akár orvosi vészhelyzet is lehet. Hiszen a kicsik bőre nem képes szabályozni a hőmérsékletet és a vízveszteséget, így nagyobb a fertőzés kockázata is.

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket mindig árnyékban kell tartani. Nem szabad őket közvetlen napfénynek kitenni. Természetesen a nagyobb gyermekek esetében is fontos a következetesség. A napvédő használata náluk is kötelező. Illetve nem ajánlott az esetükben se hosszú időn át közvetlen napfényen tartózkodni.

Persze a napvédő krém alkalmazása nem csak a gyermekek esetében elengedhetetlen. 

Egy egészen meghökkentő adat: az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben 53 százalékkal nőtt az új melanomás esetek száma. És ez a romló adat szoros összefüggésben van a napfénnyel. A WHO egyértelműen kijelenti, hogy az UV-sugárzás bőrrákot okozhat. 

De sajnos nem csak a tengerentúlon rossz a helyzet. Az új melanomás esetek száma az elmúlt években Magyarországon is folyamatosan nőtt. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint 2018-ban hazánkban összesen 2013 új melanoma esetet regisztráltak. Ez pedig azt jelenti, hogy a friss megbetegedések száma az elmúlt években átlagosan évi 4-5 százalékkal nőtt. Az adatok azt is mutatják, hogy a melanoma előfordulása Magyarországon magasabb, mint az európai átlag.

Fontos tehát tudatosítani: a napvédő használata elengedhetetlen, hiszen a fényvédők segíthetnek megelőzni a bőrrákot. Szóval ha körültekintők vagyunk, kisebb az esély a megbetegedésre.

És még egy dolog: nem csak a világos bőrűekre leselkedik veszély. Igaz, náluk gyakrabban fordul elő bőrrák, de egyáltalán nem ritka az se, hogy sötétebb bőrűek lesznek melanomások.

Szóval nem kérdés: fiatal és idősebb korban, világos és sötét bőr esetében egyaránt fontos a bőrvédelem. Célszerű mindenki számára rutinná tenni a napvédő krém használatát, illetve figyelni arra, hogy a kelleténél többet ne tartózkodjunk a napfényen. Hordjunk kalapot, viseljünk napszemüveget és jól szellőző napvédelemre alkalmas ruházatot.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük