Hálásnak lenni… Fontosabb, mint gondolnánk. Kutatások szerint a hála a jóllétünk egyik meghatározó eleme. A Berkeleyi Kaliforniai Egyetem Greater Good Science Center kutatása szerint a hála segít az embereknek felismerni, hogy mások segítsége nélkül nem lennének ott, ahol vannak. Ami egyben ahhoz is hozzájárul, hogy jobban értékeljük a jelent.

Egyébként a tudósok azt is vizsgálták, hogy az írott hálaadások miként hatnak az egyénre. Kiderült, hogy azok, akik mondjuk hála leveleket írnak vagy naplót vezetnek, jellemzően jobb mentális egészséggel rendelkeznek, elégedettebbek az életükkel.

Persze hálásnak lenni nem olyan egyszerű. Könnyűnek hangzik, de a hálaadást nehéz a mindennapok részévé tenni. Az emberek ugyanis kognitív szempontból hajlamosabbak inkább a nehézségekre felfigyelni. A várható előnyöket kevesen veszik észre. Pedig ha a szembeszél helyett inkább a hátszélre koncentrálnánk, sokkal pozitívabbak lehetnénk.

Mindez egyébként nem csak adott pillanatra érvényes. A pozitív visszaemlékezés ugyanúgy hozzátehet a jólléthez. Illetve segít az aktuális kihívások leküzdésében is. 

Szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen írjunk hála leveleket másoknak. Ezzel ugyanis rendkívüli módon felerősíthetjük a pozitív érzéseinket. Ami persze nem azt jelenti, hogy megszűnnek a negatív gondolatok, csupán azt, hogy a jó érzés, az elégedettség lesz inkább a domináns. Plusz a hála segít abban, hogy nagyobb képet lássunk a világból és ellenállóbbá váljunk a nehézségekkel szemben. 

A hála nem csak a mentális egészségre van hatással

Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy azok az emberek, akik “hálás típusúak”, ritkábban betegszenek meg. Vagyis nem jellemzők rájuk az általános egészségügyi panaszok. Úgy, mint fejfájás, emésztési gondok, légúti fertőzések, orrfojás, szédülés vagy alvászavar.

Mi a titok?

A hála érzése a paraszimpatikus idegrendszerre fejt ki hatást. Ami az agyunk azon része, ami lehetővé teszi a pihenést a testünk számára. Illetve a nyugodt emésztést. Segít továbbá megtartani az energiát azáltal, hogy lelassítja a pulzust – így a szív egészségére is hatással van. 

Érdekesség még: a hálás emberek általában táplálóbb ételeket fogyasztanak és hajlamosabbak egészségesebb tevékenységeket folytatni. Illetve az önfejlesztésre is többet áldoznak. Plusz a társas kapcsolatok ápolására is nagyobb hangsúlyt fektetnek…

Elgondolkodtató.

Szóval a rohanó hétköznapokban érdemes közben megállni és hálát adni. Ha a hálaadást szokássá tudjuk tenni, nem kérdés, hogy a fizikai és a mentális egészségünk ugyancsak hálás lesz.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük