Mindannyian tudjuk, hogy a nyaralás a pihenés, a kikapcsolódás és a szórakozás ideje. Sajnos azonban ez a cél nem mindenkinél teljesül maradéktalanul. Sok esetben azért, mert a kikapcsolódásra szánt idő alatt is túl sokat nyomkodják a telefonjukat. Emiatt pedig képtelenek kellően megélni a pillanatot. Persze azért nem csak negatív hatása van annak, ha a közelünkben tartjuk a mobil. Számos példa van arra, hogy biztonságérzetet ad és hasznos funkciókkal is szolgál. D

De nézzük, mit mondanak a felmérések.

A Pew Research Center “Americans and Text Messaging” elnevezésű 2019-es kutatása szerint az amerikai felnőttek több mint 80 százaléka használja a mobiltelefonját nyaralás közben, és átlagosan napi 3,3 órát töltenek a készülékkel.

A nyaralás alatt jellemzően fényképezünk és videókat készítünk a mobilunkkal, valamint az időjárás-jelentéseket és a térképeket használjuk. Illetve a közösségi felületeket böngésszünk és üzeneteket olvasunk.

Az előbbiek egyértelműen hasznosnak tekinthetők. Az időjárással kapcsolatos információgyűjtés, a dokumentálás, a térképhasználat inkább hozzátesz az élményhez, mint elvenne belőle.

A közösségi média használat és az e-mail üzenetek, értesítések ellenőrizgetése viszont már nem biztos, hogy segíti a kikapcsolódást. 

A közelmúltban végzett felmérések azt mutatják, hogy az emberek nagy része – 70 százalék – aktívan használja a közösségi média platformokat a nyaralás során. Leginkább az élményeik megosztására és inspirálódásra. 

Amivel még nem is lenne gond, ha mindezt nem a kényszer szülné.

A kutatások rámutattak ugyanis arra is, hogy leginkább azért dokumentálunk, mert erre tanít minket a közösségi média. Ezzel viszont lemaradunk a valódi, helyben megélt élményekről.

Ez pedig nem biztos, hogy előnyös. Ahogy az se, ha a nyaralás alatt is rendszeresen figyeljük a hírfolyamot és ellenőrizzük az értesítéseket.

Az utazók csaknem 60 százaléka tesz egyébként így.

Hogy miért rossz mindez?

Egyebek mellett időpazarlás a túlzott készülékhasználat. Ahogy arra fent is utaltunk: a közösségi médiában való időtöltés könnyen elvonhatja az időt és az energiát a valódi élményektől. Aztán ott a FOMO-érzés (fear of missing out). A közösségi média felületeken látható képek és posztok könnyen kiválthatják azt a félelmet, hogy kimaradunk valami érdekesből, amit mások éppen csinálnak. Ez pedig ronthatja a nyaralás hangulatát, és akár stresszes élménnyé is teheti azt a pár napot. Ugyanakkor a rendszeres üzenetolvasás nem engedi, hogy elszakadjunk a hétköznapoktól. 

És ez csak néhány példa.

Mit tegyünk, hogy megmaradjon a mobil adta biztonságérzet, és a hasznos funkciókat is ki tudjuk használni, de a negatív hatást el tudjuk kerülni?

Az első lépés az, hogy szabjunk magunknak bizonyos határokat, így ne merüljünk el órákra a telefonunkba. Állíts be meghatározott időpontokat a nap folyamán, amikor megnézed az e-maileket vagy válaszolsz az üzenetekre, esetleg átpörgeted a közösségi felületeket. Megpróbálhatod továbbá kikapcsolni az értesítéseket is, hogy azok ne vonják el a figyelmedet az adott programról. 

Illetve válassz olyan kikapcsolódási lehetőségeket, amik annyira lekötnek, hogy eszedbe se jut “telefonozni”. Vagy olyanokat, amik alapból blokkolják magát a telefonhasználat lehetőségét.

A wellness például ilyen. A vízben és a szaunában ugyanis nem nagyon tudjuk használni a készüléket. De egy kerékpáros kirándulás sem alkalmas arra, hogy túl sokat böngésszük a közösségi felületeket. 

Ne feledjük tehát: a nyaralásnak a pihenésről, a kikapcsolódásról kell szólnia. Ami csak akkor lehetséges, ha a jelenben vagyunk és elhagyjuk a felesleges mobil-használatot. 

Törekedj erre te is!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!