A wellness coach valójában egészségügyi tanácsadót jelent. Egyfajta edző, aki segít a testi, lelki jóllét fenntartásában.

Elsősorban tanácsokat ad, de aktívan közreműködik is a különféle készségek elsajátításában. Ha szükséges, végigvezet az életmódváltáson is.

A wellness coach, mint szakma egészen új terület. Nem is igazán lehet behatárolni, hogy ki számít egészségügyi tanácsadónak és ki nem. A törekvés az, hogy legalább egészségügyi képzettsége, tapasztalata legyen az illetőnek, aki tanácsokat ad. Szóval az edző vagy a táplálkozási szakértő alapvetően nem számít wellness coach-nak. Ez a terület komplexebb tudást igényel.

Ugyanakkor a wellness coach betegségek diagnosztizálására nem képes, nem ad orvosi tanácsot. Nem mondja azt, hogy ez és ez a baj és így lehet gyógyítani. Az ő feladata a kérdések feltevése. Így vezeti rá a pácienseket arra, hogy rájöjjenek, mi az, amire vágynak az életben és ehhez milyen változtatásokra van szükség.

A wellness coach segít megtalálni a gyengeségeket, feltárni az erősségeket. Segít meghatározni az egészségügyi célokat, kész arra, hogy közösen állítsatok össze egy egészséges életmód tervet. Aminek a megvalósításában ugyancsak támogatást nyújt. A wellness coach figyel és értékel, nyomon követ és figyelmeztet, ha a terv esetleg nem működik. Gondoskodik arról, hogy elérhető célokat tűzz ki magad elé. Egyszóval: segít abban, hogy a pályán maradj.

Az érintett területek egyébként a táplálkozás, a testmozgás és a stresszkezelés… 

Konkrétabban pedig segíthet a fogyásban, a dohányzás abbahagyásában, a vérnyomás csökkentésében, az edzési rutin megrartásában, annak változtatásában, spirituális gyakorlatok elsajátításában, a jó alvás elősegítésében, a gondolkodásmód megváltoztatásában.

Vagyis az élettel való elégedettség megszerzésében. Nem mellesleg a betegségek megelőzésében.

De vajon tényleg működik az ilyen jellegű egészségügyi tanácsadó szolgáltatás?

A WebMD cikke szerint igen. A wellness coach-ok valóban segíthetnek a betegségek megelőzésében és az életminőség javításában. Erről tanulmány is készült már: eszerint az egészségügyi coach-ok a fogyásban, a magas vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint mérséklésében, a derékbőség csökkentésében, a fogyásban kiemelten hatékony segítőknek bizonyulnak. De akár a szükséges gyógyszerek számának minimalizálásában is számíthatunk rájuk.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük