Napozni csodás dolog, és nem csak a barnulás miatt. A napfénynek köszönhetően ugyanis D-vitamin termelődik a szervezetben. Ami ugyebár rendkívül fontos az általános egészség fenntartásához. Illetve sokat hozzátesz a mentális jólléthez is. Viszont azt tudni kell, hogy napozás csakis körültekintően ajánlott. A napvédő krém használata elengedhetetlen. Igen ám, de ha napvédő krémet használunk, akkor hogyan termelődik a szervezetben D-vitamin? – merülhet fel a kérdés. 

Alapvető megoldás lehet: olyan napvédő krémet kell használni, ami megfelelő védelmet nyújt, de nem akadályozza meg a D-vitamin termelődését. 

Létezik ilyen?

A legtöbb napvédő krém megakadályozza az UV-B sugarak behatolását a bőrbe, amire szükség van a D-vitamin előállításához. Minél magasabb a krém SPF (napvédő faktor) értéke, annál kevesebb UV-B sugár jut be a bőrbe. Ezért, ha egy magas SPF-ű krémet használunk, akkor a D-vitamin termelődése akadályozva lesz.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a megoldás az alacsonyabb faktorszámú krém használata.

Inkább válassz más típusú krémet!

Vannak olyan, úgynevezett “széles spektrumú” vagy “fizikai” napvédő krémek, amik mindkét cél elérésében segítenek. Azaz megakadályozzák a leégést, és segítik a D-vitamin termelődését is. Az ilyen napvédő krémek általában cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmaznak. Amik a bőrön maradva nyújtanak fizikai védelmet.

De vajon érdemes leváltani a hagyományos krémet?

Nem biztos, hiszen nyáron a reggeli és a késő délutáni órákban is éri a bőrt annyi napfény, hogy elegendő D-vitamin termelődjön a szervezetben. Azaz napközben nyugodtan használhatunk hagyományos krémeket. Illetve az is lényeges információ, hogy attól még, ha sok időt töltesz a napon, nem lesz extra magas D-vitamin szinted. Az elegendő mennyiség elérése után a felesleges D-vitamint a szervezeted egyszerűen lebontja – olvasható a tudatosvasarlo.hu naptej kisokosában.

Szóval a lényeg: létezik olyan napvédő, ami nem gátolja a D-vitamin gyűjtést. Viszont nem biztos, hogy szükséges ilyet alkalmazni. Nyáron nem kifejezetten indokolt. Inkább ajánlott a biztos, jól bevált, szakértők által ajánlott, kellő faktor számmal rendelkező készítményeket választani. 

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!