Az emberek évezredek óta használják a vizet a relaxáció és a meditáció eszközeként. A termálfürdőzés, vagyis a forró vizű medencékben való elmerülés nagyszerű módja az elme és a test ellazításának. A meleg víz ugyanis nemcsak fizikai enyhülést, hanem lelki gyógyulást is hoz. Nézzük meg, hogyan meditálhatsz termálfürdőzés közben, milyen előnyökkel jár mindez és mire érdemes odafigyelned, mielőtt belevágsz a vízi meditálásba.

A termálvízben történő meditáció előnyei

A termálfürdős meditáció segíthet csökkenteni a stresszt, javíthatja az alvás minőségét és jobb hangulatot is eredményezhet. Ezenkívül ez a fajta relaxáció segíthet az immunrendszer erősítésében is azáltal, hogy fokozza a keringést, méregtelenít. Ugyanakkor az endorfinok – a boldogságérzetért felelős hormonok – termelését is serkenti, aminek köszönhetően jelentősen csökkenhet a szorongás szintje. Továbbá a véráramban megnövekedett oxigén aránynak köszönhetően a termálfürdőzés javítja az agyi működést, a gondolatok könnyebb áramlását.

A meditáció különböző típusai

A termálfürdőkben történő meditációt illetően többféle típus létezik, amiket kipróbálhatsz attól függően, hogy milyen szintű tapasztalattal rendelkezel. Kezdőknek azt javasoljuk, hogy egyszerűen üljenek vagy feküdjenek mozdulatlanul a meleg vízben, miközben a légzésére koncentrálnak. De a teljes ellazulásig valamilyen mantrát is ismételgethetünk magunkban, vagy akár figyelhetünk a víz csobogására is. Gyakorlatilag semmi mást nem kell tenni, csak a fókuszt ráirányítani valamire.

Ezt a típust egyébként “tudatos” meditációnak is nevezik, mivel arra összpontosít, hogy jelen legyél a pillanatban anélkül, hogy az elméd más gondolatokra vagy gondokra terelődne. Persze kipróbálhatsz vezetett vizuális meditációt is, ahol valaki más ad instrukciókat. Ez azonban a vízben nehezebben kivitelezhető. Legfeljebb vezeték nélküli fülhallgatóval.

Milyen víz alkalmas a vízi meditációra?

Amikor a meditációs célokra megfelelő meleg víz kiválasztásáról van szó, a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy kerüljük a klóros medencéket. Ehelyett válasszuk inkább a természetes melegvizű forrásokat, amelyek gyakran tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, amelyek gyógyhatásúak és amelyek a puszta relaxáción túl is jótékony hatással vannak a szervezetünkre.

Ami pedig a hőfokot illeti… Mindenképpen a meleg víz az ideális. A 30-32 fok feletti hőmérséklet már segíthet a feszült izmok ellazításában, így a meditáció is eredményesebb lehet. Illetve ez a hőmérséklet még nem annyira magas, hogy ne tudnánk kellő időt – 15-20 percet – kellemesen eltölteni a vízben. 

Szóval: a vízi meditáció nem egy bonyolult dolog, ehhez képest rengeteg pozitív hatása van. Így mi azt javasoljuk: ha legközelebb wellness-szelsz, mindenképpen próbáld ki az ellazulás ezen módját (is). Különösebb felkészülésre nincs szükség, csak elmerülsz a kellemesen meleg vízben és a víz csobogására vagy a ki- és belégzésre koncentrálsz.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!