A nyári napfény hatására a szervezetben D-vitamin termelődik. De vajon mennyi? Nyáron feltölthetők úgy a raktárak, hogy a télen se alakuljon ki hiány?

Ha süt a Nap és mi a szabadban tartózkodunk, a szervezet gondoskodik a raktározásról. Nyáron általában gyűjtünk annyi D-vitamint, hogy a tél kezdetéig ne legyen szükséges a mesterséges pótlás. A D-vitamin ugyanis képes elraktározódni a szervezetben. Egészen pontosan májban és a zsírszövetekben. Úgyhogy ha adott időszakban kevés a napfény, és élelmiszerrel sem sikerül pótolni a hiányzó mennyiséget, a szervezetnek van honnan “táplálkozni”. Mindaddig, amíg nem áll újra helyre az egyensúly.

De mennyi ideig elegendő az elraktározott D-vitamin?

A zsírszövetekben és a májban tárolt D-vitamin akár hetekre, hónapokra is elegendő lehet. Azaz, ha drasztikusan lecsökkenne a napfény mennyisége és élelmiszerrel vagy táplálék kiegészítővel sem pótoljuk a hiányt, egy darabig képes a szervezet ellensúlyozni a kiesést.

Ezt azonban nem célszerű megvárni. Hiszen az alacsony D-vitamin szint már okozhat egészségügyi panaszt. Az már komoly gondot jelenthet, amikor teljesen kimerülnek a raktárak. Ha kevés a D-vitamin, gyengül az immunrendszer, romlik a csontok egészsége, nem kap megfelelő támogatást a szív- és érrendszer, illetve idegrendszeri problémák is kialakulhatnak. Akár depressziós tünetek is jelentkezhetnek.

A címben feltett kérdésre tehát a válasz: a nyári napozással akár a tél kezdetéig is fenntarthatjuk az optimális D-vitamin szintet. Már amennyiben az ősz során is megyünk a szabadba. Ha nyáron feltöltjük a raktárakat, ősszel “csak” az aktuálisan szükséges D-vitamin szint pótlásáról kell gondoskodni.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a túlzott napozás károsíthatja a bőrt, így a napvédelmet mindig tartsuk szem előtt. A nyári D-vitamin gyűjtést igyekezzünk kora reggel vagy késő délutánra időzíteni. Lehetőleg az olyan napszakokra, amikor a bőr nincs kitéve erős napsugárzásnak.

Illetve ne csak a napfénnyel számoljunk, mint D-vitamin forrás. Kiegyensúlyozott táplálkozással is növelhetjük a szervezet D-vitamin szintjét. Halak, tojás, gomba, tejtermékek például tartalmaznak a szervezet számára felvehető D-vitamint.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!