Mindannyian voltunk már úgy, hogy hosszabb időn át lehajtott fejjel böngésztük a telefonunkat, vagy mozdulatlanul dolgoztunk a laptopunkon, és emiatt megfájdult a nyakunk. A jelenség neve: SMS-nyak. Amit ha nem kezelünk, komolyabb betegséggé is fejlődhet. Az időszakos nyakfájásból könnyen lehet állandó panasz. Úgy, mint nyakmerevség vagy kíméletlen fejfájás. 

Hogyan alakul ki az SMS-nyak, és miként kezelhető?

Az SMS-nyak akkor fordul elő, amikor az okostelefon vagy a számítógép használata közben a fejünket hosszabb ideig lefelé hajtjuk, görnyedve ülünk. A név onnan ered, hogy a szöveges üzeneteket (SMS-eket) is jellemzően ilyen, helytelen testtartásban írjuk. A pozíció pedig a nyak hátsó részén lévő izmok megterheléséhez vezethet, ami fájdalmat és kisugárzó panaszokat, például izomegyensúly hiányt és fejfájást okozhat.

Szerencsére vannak hatékony módszerek az SMS-nyak kialakulásának megelőzésére és az esetleges kezelésre.

Az első lépés a mobiltelefon-használattal járó nyakfájás megelőzésében a helyes testtartás. Győződj meg róla, hogy egyenesen ülsz, a vállaidat hátrahajtva, az álladat pedig a talajjal párhuzamosan tartod, amikor a mobilt használod. Emellett végezz olyan gyakorlatokat, amik segítenek a nyak területén lévő izmok megerősítésében, valamint javíthatják az általános testtartást. Az is fontos, hogy rendszeresen tarts szüneteket a képernyő nézegetése közben. Állíts be egy időzítőt a telefonon, ami körülbelül 20 percenként emlékeztet arra, hogy ideje mást is csinálni.

Ha már kialakult az SMS-nyak…

A meleg vizes kezelések – ilyen például a gyógyfürdőzés – segíthetnek a nyak körüli izmok feszességének enyhítésében. De hatásos lehet egy kiadós szaunázás vagy masszázsterápia is. Illetve a gyógytorna. A lazító, erősítő és nyújtó gyakorlatok hatékony gyógymódnak tekinthetők. Igaz, az eredmény nem azonnali, de a panaszok kitartó kúrával megszüntethetők.

Egyébként az SMS-nyak problémája egyre többünket érint. Bizonyos kutatások szerint az emberek 80 százaléka rendszeresen küzd kisebb-nagyobb nyakfájdalommal, aminek az okozója többnyire a helytelen testtartás…

Vagyis az SMS-nyak valós probléma, amivel foglalkozni kell

Világszerte emberek millióit érinti, és egyáltalán nem szabad félvállról venni. Az olyan megelőző intézkedések, mint a mobilozás közbeni megfelelő testtartás, a rendszeres nyújtás és a mérsékelt készülékhasználat – segíthetnek. Ha pedig komolyabbak a tünetek, ajánlott szakorvosi tanácsot kérni és célzott terápiát – akár gyógyfürdős kúrát – bevetni a gyógyulás érdekében. 

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!