A bőr memóriával rendelkezik. Amikor megsérül a felülete, az rögzül a sejtekben. Ezt fontos tudatosítani, ahogy azt is, hogy a Nap károsító hatása sok esetben visszafordíthatatlan. És nem csak az időseket érinti mindez.

Tévhit, hogy a fiatalok nincsenek veszélyben. Kevesen tudják, de ha kétévente egyszer leégünk, akkor máris megháromszorozzuk a melanoma kialakulásának a kockázatát. Megdöbbentő adat, de Amerikában például 52 percenként hal meg valaki melanoma miatt. Ráadásul közülük egyre több a fiatal. 

Tévhit továbbá, hogy a sötét bőr esetén nem lehetünk bőrrákosak. Bár az adatok azt mutatják, hogy kisebb a kockázat, azonban a bőrtónus nem kizáró ok. Vagyis bőrvédőt mindenkinek kell használnia. Függetlenül az életkortól és a bőrtípustól. És még az se lehet kifogás, hogy napernyő alatt tartózkodunk, vagy mondjuk borús az ég.

“A bőrrák olyan ritka, hogy rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy kialakuljon nálam” – gondolják sokan. Ha te is így vélekedsz, ezt az egy adatot érdemes jól megjegyezni: Az elmúlt 30 évben több ember küzdött bőrrákkal, mint az összes többi ráktípussal együttvéve.

Ez egészen lesújtó adat. Viszont fontos azt is tudatosítani, hogy a bőrrák egyike az azon ráktípusoknak, ami megelőzhető. A szakértők egyöntetű véleménye, hogy megfelelő, körültekintő bőrvédelemmel megakadályozható a melanoma megjelenése.

De ha mindezt tudjuk, mégis miért nem használunk fényvédőt?

Ennek a pszichológiája valószínűleg a családi normákban, a szokásokban gyökerezik. Vagyis azok, akik a szüleiknél nem látják a jó példát, kevésbé lesznek tudatosak ezen a téren – mondják a pszichológusok. Szerencsére ebben látni némi változást – teszik hozzá. Úgy tűnik, a ma szülővé váló generáció körültekintőbb ezen a téren. Így van remény arra, hogy a bőrvédelem jobban beépül a napi rutinba, és a következő generációnál már mérsékeltebb számban jelenik meg a bőrrák. 

Legyen így, válj te is profivá a napvédelem terén! És ne csak strandoláskor. A mindennapokban is használj jó minőségű krémet.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük