A japán emberek hosszabb és jobb életminősége valóban a rendszeres forró fürdőzésnek köszönhető? A kutatások szerint igen. A felmérések alapján ugyanis a japánok 80 százalékánál szokás a termálvizes relaxálás.

Náluk a fürdőzés a nemzeti kultúra része. Valószínűleg nem véletlenül. Egyrészt mert Japánban 27 ezer természetes hőforrás található, de vallási okai is vannak. Illetve társadalmi hagyományai is. Hiszen Japánban az 1960-as években nem voltak a házaknál fürdőszobák. A családok nyilvános fürdőkben gyűltek össze, ami egyfajta társadalmi esemény volt. És ez a program továbbra is él.

A japánok úgy tartják, hogy a rendszeres termálfürdőzésnek három fő egészségügyi előnye van: a hő, a víz felhajtóereje és a hidrosztatikus nyomás. A forró vízben – ami legalább 38 fokos – az artériák ellazulnak és kitágulnak, ezáltal fokozódik a vérkeringés. A vér oxigént és tápanyagot juttat a szervezet összes sejtjébe, illetve elszállítja azoktól a szükségtelen salakanyagot.

Ugyanakkor a meleg a fájdalmat is csillapítja, a test felmelegedése csökkenti az idegek érzékenységét, ami enyhítheti például a hátfájást, a derékfájdalmat és az ízületi merevséget. A hő lágyítja az ízületeket körülvevő, kollagénben gazdag szalagokat is, rugalmassá teszi azokat. Így segít aktívnak maradni.

És még a minőségi alváshoz is hozzájárul. Mivel a víz felhajtóereje leveszi a terhelést az izmokról, azok annyira ellazulnak, hogy sokkal pihentetőbb lesz az alvás.

De ne feledjük a hidrosztatikus nyomást se! A víz hatást fejt ki a test minden pontjára. Ez egyebek mellett hozzájárul ahhoz, hogy a vér az eltömődött erekből a szívbe áramoljon és így javuljon a keringés.

Mindezen előnyöket természetesen kutatási eredmények is igazolják. Nemrég zárult egy három évig tartó, 14 ezer fő részvételével zajlott japán felmérés. Ennek eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik napi rendszerességgel vesznek forró fürdőt, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel igényelnek ápolói ellátást, mint azok, akik hetente csak kétszer vagy ritkábban fürdenek.

Egy másik tanulmány, amiben oszakai tudósok 30 ezer ember jólétét követték nyomon, azt igazolta, hogy a súlyos betegségek, például a szélütés vagy a szívinfarktus kockázata közel 30 százalékkal alacsonyabb azoknál az embereknél, akik minden nap vesznek forró fürdőt.  

És akkor a mentális hatásról még nem is ejtettünk szót. Szakértők szerint ugyanis a fürdőben való időtöltés javíthatja a mentális egészséget és csökkentheti a demencia valószínűségét. Ami részben az agy véráramlásának javulásával magyarázható.

Ha még mindez nem lenne elég meggyőző…

Egy átlagos japán nő várható élettartama 87,45 év, egy férfié pedig 81,41 év. Magyarországon ez a szám 74 körüli. Ja, és a 100 éves vagy annál idősebb japánok száma már meghaladta a 80 ezret… 

Szóval nem lehet kérdés: Japán jó példa, ha a hosszú élet tekintetében keresünk mintát. Úgyhogy ezután tekints a forró fürdőzésre úgy, mint egyfajta élettartam növelő módszerre. Ha teheted, tedd a mindennapok részévé a termálvizes relaxálást.

(Photo by Roméo A. on Unsplash)

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!