A nordic walking az utóbbi években népszerű mozgásformává vált, és nem véletlenül. Ez egy ízületkímélő, szív- és érrendszerre is ható edzésforma, ami az egész testet megdolgoztatja, miközben segít az egyensúlyérzék javításában. És még kiváló stresszűző is. Bár minden korosztály számára előnyös lehet, a nordic walking különösen ideális sport az idősebbeknek. Mivel alacsony terhelésű, teljes testet megmozgató és viszonylag könnyen űzhető. Nézzük meg mindezeket kicsit közelebbről.

A nordic walking kíméli az ízületeket

A legtöbb idősödő azért nem tud sportolni, mert ízületi fájdalmai vannak. Legalábbis a klasszikus aktivitás lehetőségeik korlátozottak. Viszont a nordic walking nem ilyen. A nordic walkinggal egyenletes tempót tudsz tartani anélkül, hogy túlságosan megterhelnéd az ízületeidet. Illetve az extra stabilitást nyújtó botok segítenek tehermentesíteni a derekat és a térdeket is.

Az egész test edzése

A nordic walking az egész testet megmozgató edzés – nem csak aerob szempontból, hanem az izmot is erősíti. Ráadásul, mivel minden egyes lépésnél a karjaid és a lábaid is együtt dolgoznak, a koordináció is fejlődik. Továbbá növeli a szív- és érrendszer egészségét, és az egész testben izomzatot épít.

Egyensúly javítása

Ahogy öregszünk, az izmok meggyengülése, valamint az ízületek és inak csökkent rugalmassága miatt az egyensúlyérzékünk hajlamos romlani. A nordic walking segíthet helyreállítani az egyensúlyt azáltal, hogy növeli az izomerőnket és javítja a végtagjaink közötti koordinációt. 

A nordic walking során használt botok további támaszt és stabilitást is adnak, ami még az egyenetlen talajon is növeli a magabiztosságot.

Stresszcsökkentés

A nordic walking csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget Az idősek gyakran tapasztalják a magányosság és az elszigeteltség érzését, mivel nem tudnak olyan fizikai tevékenységekben részt venni, mint fiatalabb korukban. A rendszeres részvétel az olyan programokon, mint egy közös nordic walking, segíthet enyhíteni ezeket az érzéseket. Ami közvetve segíti az érzelmi egyensúly helyreállítását és a stresszszint csökkentését. De ugyanezt a célt a fizikai aktivitásból eredő fokozott endorfintermelés is segít elérni.

Összességében a nordic walking az egyik legideálisabb mozgásforma az idősödőknek. Mivel nem csak az egészségükre van pozitív hatással, hanem egy olyan sport is, amit könnyen elvégezhetnek. Nem terheli meg az ízületeket, segít a test egyensúlyának fenntartásában, és még kiváló stresszoldó is. 

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!