Az agy egészsége és a nordic walking kapcsolata már régóta foglalkoztatja a kutatókat. De eddig többnyire csak a fizikai hatást vizsgálták. Érthető módon, hiszen a nordic walking egy olyan mozgásfajta, ami során a sétáló botoknak köszönhetően erősödik az izomzat. Méghozzá úgy, hogy közben elenyésző az ízületi terhelés. De nem ez az egyetlen ok, ami miatt az idősödőknek érdemes megtanulni nordic walking botokkal sétálni. Egyebek mellett az agyi egészség fenntartásában is segíthet a rendszeres nordic walking. Hogyan lehetséges ez?

A nordic walking hatékonyan elősegíti az agy vérellátását, ami javítja a memóriát és a figyelmet. Illetve az agyi degeneráció ellen is kiváló “ellenszer”.

A nordic walking segít az agy vérellátásának javításában. Az izmok erősítése és a séta közbeni magasabb pulzusszám hatására fokozódik az agy véráramlása, ami fontos tápanyagokhoz juttatja az agysejteket és javítja a kognitív funkciókat. 

Ezen kívül a nordic walking segít csökkenteni az agyi degeneráció kockázatát. Egy 2021-ben publikált kutatás legalábbis ezt igazolja. A szakértők szerint a nordic walkingozóknál kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór és demencia. Az eredmények szerint a nordic walking hatékonyan javítja a hippocampus (az agy területe, amely fontos szerepet játszik a memóriában és a tanulásban) térfogatát. És ez az, ami miatt kisebb az esélye az agyi degenerációnak. 

De a nordic walkingnak más, közvetlen hatásai is vannak az agyra. Például a séta során az agy aktívabbá válik, ami javítja a kognitív funkciókat. Emellett a természetben való séta is nagyon jótékony hatással van az agyra. A zöld környezet és a friss levegő segít csökkenteni a stressz szintet, ami javítja a hangulatot és az általános jólétet. Ez pedig ugyancsak az agy egészségének javulásával jár együtt.

A nordic walking tehát nem csak az izmokra, valamint a szív- és érrendszerre van hatással, hanem az agy egészségére is.

Ha valaki szeretné kipróbálni ezt a sportot, érdemes egy wellness pihenésen részt venni, ahol megtanulhatja az alapokat, majd otthon is gyakorolhatja azokat. Egy kis idő ráfordítással az agy egészsége javítható, nem mellesleg megismerkedhetünk az új és izgalmas sporttal. Ráadásul a természetben való séta és a friss levegő jótékony hatással van a testre és az elmére egyaránt. Így a nordic walking egyszerre hatékony és kellemes módja lehet az agyi egészség megőrzésének és javításának.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük