A nyakfájás gyakori panasz, amit számos tényező kiválthat. A rossz testtartástól a stresszig sokféle kiváltó ok lehet. Ráadásul a fájdalom olykor az egész testet képes lebénítani. Szerencsére vannak olyan kezelések, amelyekkel hatékonyan enyhíthetők a tüneteket. Ebben a blogbejegyzésben arról lesz szó, hogy miért jelentkezik a nyakfájás, milyen gyógyító módszerek állnak rendelkezésre. És azt is megnézzük, hogy miért ropoghat a nyakad, amikor nyújtod, mozgatod azt.

Mi okozza a nyakfájást?

A nyakfájás leggyakoribb okai közé tartozik a rossz testtartás, a helytelen alvási pozíciók, a túl sok munka vagy stressz, a túlterhelésből vagy ismétlődő mozgásból eredő izomhúzódás. A sok, nem éppen ergonomikus környezetben való ülés vagy állás közbeni rossz testtartás idővel a nyaki izmok megfeszülését okozhatja, ami aztán krónikus nyaki fájdalomhoz vezet. Emellett a kényelmetlen helyzetben való alvás is okozhat nyaki fájdalmat. Azoknál, akiknél a fej és a nyak nem kap megfelelő alátámasztást az éjszaka folyamán, jelentkezhetnek a tünetek. A stressz és a feszültség szintén hozzájárul a nyakfájdalom kialakulásához. Ilyenkor megfeszítjük a felsőtest izmait, ami nyomást gyakorol a gerinc és a vállak ízületeire. Ez pedig fájdalomhoz vezethet.

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

A nyakfájás kezelésére számos megoldás létezik, annak súlyosságától függően. Egy forró fürdő vagy egy gyógyfürdőkúra segíthet ellazítani a feszes izmokat, illetve csökkentheti a gerinc környékén lévő ízületekre nehezedő nyomást. Ezenkívül a triggerpontok (olyan területek, ahol az idegek összefutnak) masszírozása is hozzájárulhat az izommerevség enyhítéséhez. Ezek a pontok akár nyakzuhannyal is masszírozhatók a gyógyfürdőben. Ugyanakkor az olyan kíméletes edzésformák, mint a jóga vagy a vízi gyógytorna, ugyancsak hozzájárulhatnak a fájdalom enyhítéséhez. 

De miért ropog a nyakam?

Nem ritka, hogy a krónikus nyaki fájdalomtól szenvedő emberek ropogó vagy pattogó hangokat tapasztalnak, amikor a fejüket mozgatják. Ez általában nem más, mint az ízületi felületek közötti légbuborékok egymással való érintkezése és kipukkanása. Ez nem feltétlenül jelez komoly problémát, viszont ha rendszeres a tünet, akkor célszerű szakértőt felkeresni. Hiszen ezek a hangok ízületi gyulladásra vagy degeneratív porckorong betegségre is utalhatnak. 

A nyakfájás tehát olyasvalami, amivel a legtöbb ember találkozik az élete során. De a panaszok többsége szerencsére viszonylag egyszerűen kezelhető. Egy kiadós gyógyfürdőzés, a trigger pontok masszírozása,  gyengéd nyújtó gyakorlatok végzése általában megoldás lehet a nyakfájás kezelésére. Szóval ha nyaki fájdalmat tapasztalsz, ne ess kétségbe, nagy valószínűséggel lesz megoldás. Viszont félvállról se vedd a panaszt, hiszen elhanyagolt nyakfájdalomból akár komoly szakértői beavatkozást igénylő betegség is kifejlődhet.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!