Létezik egy növények által kibocsátott, a természetben előforduló vegyület, aminek a belégzésével javulhat az egészségünk és közérzetünket. Mi ez és pontosan hogyan segít?

A fitoncidokról van szó.

Ezek olyan természetes vegyületek, amiket bizonyos növények bocsátanak ki, hogy megvédjék magukat a rovaroktól, a gombáktól és egyes állatoktól. Illatuk hasonló a fás illóolajokhoz, például a cédrusfáéhoz vagy a fenyőolajhoz. De nem csak a növények hasznosíthatják. Ezek a természetesen kibocsátott vegyületek számos módon előnyösek az emberek számára is. Belélegezve például csökkentik a stressz-szintet és segítenek mentálisan is rendet rakni, miközben fokozzák a fizikai energiát.

A fitoncidok előnyei

A fitoncid terápiát Japánban már évszázadok óta alkalmazzák. A gyakorlat lényege, hogy nagy levegőket véve sétát teszünk egy erdei vagy kerti környezetben. Olyan helyen, ahol a levegő tele van ezekkel a természetes vegyületekkel.

Nem túl megterhelő, igaz?

Kutatások igazolják, hogy a fitoncidok belégzésével alacsonyabb lesz a szervezetben a kortizol, azaz a stresszhormon szintje. De a növények közelében eltöltött idő nemcsak nyugalmat és ellazulást eredményez, hanem segít az energiaszint növelésében is. A tapasztalatok szerint a fitoncidokban gazdag környezetben tett séta után éberebbek és koncentráltabbak vagyunk.

A fitoncid terápiát a szív- és érrendszeri egészség javulásával is összefüggésbe hozták, köszönhetően annak, hogy a vegyület képes szabályozni a vérnyomás szintjét. Egy tanulmány például azt találta, hogy a fitoncid terápiában részt vevők esetében csökkent a pulzusszám-variabilitás azokhoz képest, akik nem vettek részt a terápián. Ez arra utal, hogy a fák által kibocsátott természetes vegyületek segíthetnek szabályozni a szívritmust, és idővel csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Összefoglalva: a fitoncidok – a növények által kibocsátott természetes vegyületek – rengeteg féle módon hatnak az egészségre. Ráadásul mindehhez elegendő csak egy kiadós sétát tenni erdei környezetben. A fitoncid belégzésével egyebek mellett csökkenthető a stressz-szint, javítható az úgymond mentális tisztánlátás és még a fizikai energia fokozásában is segíthet. Illetve a vérnyomás szintjének szabályozásában is támogatja a szervezetet. Szóval ha teheted, tedd a mindennapok részévé a természetjárást. Vagy ha másra nem “futja”, a wellness pihenés alatt iktass be kiadós természeti programokat.

Ha például Sárvárra jössz, látogass el a városi arborétumba, a csónakázó tavakhoz és a kiránduló erdőbe.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!