Nem is gondolnánk, de óriási egészségvédő hatása van annak, ha mezítlábazunk a strandon. Kutatások igazolják, hogy az ilyesfajta természetközeli élmények is jótékonyan hatnak a jóllétre. 

Persze nem csak a strandon való mezitlábazás tesz jót.

Ha ki tudunk menni a kertbe és van lehetőségünk a fűben sétálni, az ugyanúgy hozzájárul az egészségünk fenntartásához – sőt. Ha a mezítlábas séta rendszeres, kisebb eséllyel betegszünk meg.

Ezt egyébként trendi néven grounding-nak hívják.

Miben rejlik a tevékenység egészségvédő ereje?

Abban, hogy mezitláb közvetlenül érintkezünk a Föld finom elektromos töltésével. És ezt kutatások igazolják. Ahogy azt is, hogy a korábban természetesnek tekinthető naturális erő manapság eltűnőben van. A városokban egyre kevesebb a zöld… A sok épület, a burkolatok pedig gátolják, hogy a jótékony energia kellőképpen áramoljon. Amúgy egyáltalán nem új “terápia” a grounding. Régen, gyerekként természetes dolog volt mezítláb játszani a fűben, ami a kicsik jóllétén, hangulatát is nagymértékben meglátszott. 

Ennek ma se kellene másként lennie. 

Persze nem csak a gyermekek esetében tanácsos időt szakítani a grounding-ra. Már csak azért se, mert a kutatások szerint a természettől való elszakadás egyenes arányosságban van a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatával is.

A vizsgálati eredmények szerint a talajjal való mezítlábas érintkezés azonnali fiziológiai folyamatokat indít be a szervezetben. Ennek hatására javul az alvás, elillan a feszültség, csökken az izomfeszülés.

De mélyebb hatás is van.

Fontos figyelembe venni például, hogy az ember is atomokból áll. Ezek a mikroszkopikus részecskék egyenlő számú negatív töltésű elektront és pozitív töltésű protonokat tartalmaznak. Tehát az atom alapjáraton semleges – hacsak nem veszít elektront. Ha viszont egy atomnak van párosítatlan elektronja, akkor pozitív töltésű „szabadgyökké” válik, amely képes károsítani a sejtjeinket és hozzájárulhat a krónikus gyulladás, a rák és más betegségek kialakulásához. Ebben az esetben tehát a „pozitív” nem jó… Szerencsére a természet segíthet helyretenni a dolgokat. Hiszen a Föld felszíne negatív töltésű, így folyamatosan áramoltat elektronokat, amik segítenek a szabadgyökökből újra semleges atomokat generálni. 

Vagyis ily módon a mezitlábazás antioxidánsként hat.

És még egy nagyon fontos dolog: a talajon való séta hatással van a vágusz idegre. Ez az autonóm idegrendszer legnagyobb idege, ami az agytól egészen a vastagbélig terjed és kulcsszerepe van a szív, a tüdő és az emésztőrendszer működésében. Ahogy a szakértők fogalmaznak: az erős vágusztónus segít gyorsabban ellazulni a stressz után, míg a gyengébb vágusztónus krónikus gyulladást okozhat. A gyulladás pedig a szívproblémáktól kezdve a cukorbetegségen át a rákig sokféle betegséget kiválthat. 

Szóval csak bátran a mezitlábazással!

Otthon és a strandon is. Illetve legyél nyitott minden olyan tevékenységre, aminek során közvetlenül érintkezhetsz a természettel. Kertészkedj, ülj egy fa alá és olvasgass! Vagy próbáld ki az erdőfürdőzést mondjuk Sárváron!

Hogy tetszik az ötlet?

Szívesen tudnál meg még többet a témáról? Klikk ide!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük