A gyaloglás nem csak környezettudatos módja a közlekedésnek, hanem rendkívül egészséges időtöltés is. Különösen akkor, ha az alábbi tippekre is odafigyelünk.

A Házipatika.com a The Guardian cikke alapján közölt néhány tanácsot azoknak, akik szívesen töltődnének a séta segítségével.

Mindezek akár a nyaralás alatt is hasznosíthatók.

Például az, hogy víz közelében sétálunk. Ahogy a szakértők fogalmaznak: a víz közelében végzett gyaloglás mind a testre, mind az elmére rendkívül jótékonyan hat. A tanulmányok szerint a vizes helyeken megtett séta után látványosan csökken a szorongás, javul a tüdőkapacitás és jelentős mértékben nő a szervezetünkben az egyes antitestek szintje – olvasható. És ez nem csak tavak, folyók környezetében mérhető. A hatás például a szökőkutak környékén is hasonló.

Mikor sétáljunk?

A szakértői tanácsok szerint napindításnak és napzárásnak is kiváló tevékenység a séta. Azok, akik rosszul alszanak, reggel, az ébredést követő egy órán belül tegyenek egy legalább tíz perces sétát. De a jobb alvásban az is segíthet, ha a nap végén egy kiadós gyaloglással vezetjük le a napi feszültséget.

Nem csak a vízpart, hanem az erdei környezet is sokat hozzátesz a séta minőségéhez.

A természetközeli helyen tett séta jelentősen csökkenti a stressz-szintet. Különösen a fenyőerdő az, ahol ez a hatás érvényesül. Ahogy a szakértők fogalmaznak: a fenyvesekben tett séta hatása nagyon hasonlít az altatóéhoz.

Számít az is, ha figyeljük az ismétlődő mintákat.

És ne csak a természetben tegyük meg ezt. Ha városi séta közben a fókuszunkat a környezet ismétlődő mintáira irányítjuk, az legalább annyira pihentetően hat majd, mint egy erdei kirándulás.

Végül: felejtsük el a telefont!

A sétálás nem az a tevékenység, ami közben szükség van a telefonunkra. Egyrészt gyaloglás közben balesetveszélyes a készülék nyomkodása, másrészt egyáltalán nem segít a stressz-szint csökkentésében. A zene hallgatása se kifejezetten jó ötlet. Egyebek mellett azért, mert úgy nem halljuk a természet hangjait. Ami kifejezetten nagy veszteség, ugyanis tanulmányok igazolják, hogy a városokban élő emberek hangulatát jelentősen javíthatja, ha madárcsicsergést hallanak.

Mindezek mellett nagy a jelentősége a sétálás közbeni nézelődésének is. Ha nem csak a gyaloglásra koncentrálunk, hanem a látványra is figyelünk, az mérsékelheti a szervezetünk kortizol szintjét, azaz csökkenhet a feszültség.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük