A nordic walking kortól függetlenül az egyik legjobb módja a szervezetünk fitten tartásának. Annak ellenére ugyanis, hogy alacsony terhelésű sport, számos egészségügyi előnnyel jár. Egyebek mellett javítja a szív- és érrendszeri fittséget, tehermentesíti a csípőt, növeli az izomerőt és segít a fogyásban. De mi a helyes technika és hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő nordic walking botot?

Hogyan kell helyesen nordic walkingozni?

A nordic walkinghoz két botra van szükség, amiket a séta közben a kezünkben tartunk – ezt talán mindenki tudja. De milyen hosszú legyen a bot? A nordic walkinghoz olyan botokat válasszunk, amik lehetővé teszik, hogy egyenes állásban a felkar és az alkar egymáshoz képest nagyjából 90 fokos szögben legyen. De a pontos méret érdekében egy gyors számítást és végezhetünk. A testmagasságot szorozzuk meg 0,68-cal. Az így kapott szám lesz az ideális nordic walking bot méret. A botokat egyébként séta közben mindig úgy tartsuk, hogy a karunkat enyhén behajlítjuk és a lábbal együtt, váltakozva mozgassuk azokat. Ez segít több izmot aktivizálni, miközben kellő támaszt is nyújt. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a felsőtestet a mozgás során végig lazán tartsuk, illetve igyekezzünk előre nézni és az állunkat felfelé tartani.

Mire figyeljünk még a nordic walking bot kiválasztásakor? 

A bot súlyára. Általánosságban elmondható, hogy a könnyebb botok jobban megfelelnek a gyors tempójú sétákhoz, míg a nehezebb botok ideálisabbak a lassabb mozgáshoz vagy az egyenetlen terepen történő túrázáshoz.

Teleszkópos vagy fix kialakítású legyen a bot? 

Az előbbi akkor hasznos, ha szállítanánk az eszközt. Egyébként ha jól választunk méretet, a fix változat is kiváló lehet. Sőt. Ezek esetében nincs mozgó alkatrész, így a karbantartásuk is egyszerűbb. Illetve ezek talán strapabíróbbak is. Plusz ne feledjük, hogy minden terepre más-más hegyvédőre lehet szükség. Aszfaltra, apró kavicsra érdemes gumi botvéget választani, míg terepen a leszúrható vég lehet az ideális.

A nordic walking tehát kiváló mozgásforma, ami számos egészségügyi előnnyel jár. Segít megtartani a szív- és érrendszer fittségét, társunk az ízületek, az izomzat edzésében, elősegíti a gyorsabb kalóriaégetést, illetve kiváló stresszűző is. Ahhoz azonban, hogy ezeket az előnyöket kiaknázhassuk, fontos tisztában lennünk a megfelelő technikával, valamint jól kell kiválasztanunk a felszerelést. És szánjuk időt az edzésre. Egy-egy alkalom tartson legalább 30 percig és hetente minimum 2-3 alkalommal kerítsünk sort a nordic walkingozásra. 

Egyébként az alapok egy wellness pihenés során is elsajátíthatók. Sárváron például a szállodákban és a Tourinform irodában is bérelhetünk eszközöket, illetve oktatáson, vezetett nordic walking edzésen is részt vehetünk. 

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!