Az erdőfürdőzés hatása tudományosan is igazolt. Ha a természetben járunk és csak a környezet hangjára figyelünk, azzal könnyedén helyreállíthatjuk a hétköznapi feszültség okozta stressz-szintet.

A Scientific Reports néhány évvel ezelőtt közölt tanulmánya szerint a természet hangjai fizikailag megváltoztatják az agyműködést, azaz csökkentik a “küzdj vagy menekülj” ösztön mértékét.

Azt persze eddig is tudtuk, hogy zöld környezetben hatékonyan lehet kikapcsolódni, néhány évvel ezelőttig azonban igazán mélyen nem vizsgálták a feltételezést.

Az idézett kutatásban agyi szkennerrel és viselkedési kísérletekkel is kutatták a természeti hatások fiziológiai okait.

Az agy, a test és az erdei hangok közötti kapcsolat hatékony vizsgálata érdekében a szakemberek 17 egészséges felnőttet vontak be és elemezték őket funkcionális mágneses rezonancia segítségével. Mindezt úgy, hogy a vizsgálat alatt ötperces erdei, illetve mesterséges hangkép sorozatot mutattak nekik.

Mindeközben monitorozták a szívverésüket és figyelték a vegetatív idegrendszerükben bekövetkezett változásokat, továbbá az önkéntelen folyamatokban résztvevő szervek rendszerét. Úgy, mint a légzést, a vérnyomást, a testhőmérsékletet, az anyagcserét és az emésztést.

Kiderült, hogy a természetes hangok hatására inkább figyelünk kifelé, míg a mesterséges zajok a befelé való fókuszt segítik, azaz ez utóbbi hatására jobbára az aggódás és a töprengés érzése erősödik fel. Plusz a mesterséges hangok hatására a reakcióidő is lassul. A vizsgálat során a kutatók eltérést figyeltek meg a pulzusszámban is. Ez – ahogy fogalmaznak – a szervezet autonóm idegrendszeri eltolódását jelzi.

Összességében elmondható, hogy a természet hangjai a test szimpatikus reakciójának csökkenésével (ami a „harcolj vagy menekülj” érzés) és a paraszimpatikus válaszok fokozódásával járnak együtt. Vagyis a zöld környezet tudományosan is igazoltan segíti a test ellazulását, annak normális működését.

Fontos megjegyezni, hogy a hatás nem mindenkinél egyforma. Azoknál, akik a kutatás kezdetén magasabb stressz-szinttel rendelkeztek, nagyobb mértékű volt a változás a természeti klippek megtekintése után. Míg alacsonyabb stressz-szint esetén a változás enyhébb volt – derült ki mindez a health.com cikkéből.

Nagyon úgy fest tehát: ahhoz, hogy igazán ki tudjunk kapcsolódni, érdemes lehet természetközeli programot szervezni. Menjünk mondjuk időközönként erdőfürdőzni. Vagy ha ez nem is jön össze, legalább tegyünk egy-egy rövid sétát egy közeli parkban. Nagy valószínűséggel ez is segíteni fog kicsit oldani a hétköznapi feszültséget.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük