Akár már tíz perc természetben eltöltött idő is képes csökkenteni a fizikai és mentális stressz hatásait. Azzal, hogy zöld környezetben tartózkodunk, csökkentjük a vérnyomást és optimalizálhatjuk a pulzusszámot – vélik a kutatók.

És ehhez nem kell különösebben aktívnak lenni. Elég, ha leülünk egy padra vagy kellemes tempóban sétálunk a fák között.

De minek köszönhető ez a jótékony hatás?

A természetben csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje. Illetve mérséklődik a szimpatikus idegrendszer aktivitása. Mindezen hatások mögött egyebek mellett a légzés lelassulása, a szívritmus csökkenés áll. Azzal ugyanis, hogy lassabb ütemű lesz a levegővétel, stimuláljuk a vagus ideget, ami erősíti a paraszimpatikus idegrendszer működését. Ennek következtében pedig csökken a szimpatikus idegrendszer aktivitása. Egyszóval pihen az agy. Aztán ott vannak az illatok, a hangok és a látvány. Bizonyított tény az is, hogy a friss levegő, a madarak éneke egyaránt támogatja az ellazulást. Plusz a fák olyan vegyületet bocsátanak ki, ami ugyancsak hatással van a stressz szintre. Ezek a fitoncidok, amik mindamellett, hogy erősítik az immunrendszert, igencsak pozitív hatást váltanak ki.

Végül ne feledjük az idő érzékelést. A lassabb mozgástempó, a kevesebb inger szintén hatással van az agyra. Azzal, hogy visszaveszünk a pörgésből, az idő lelassul, az elme pedig elcsendesedik.

Ki ne vágyna erre?

Szóval csak tíz perc. Ha legalábbi ennyi időt eltöltünk a természetben, már sokat tettünk a mentális egyensúly érdekében. Persze nem feltétlenül kell a “terápiát” ennyi idő után abbahagyni. Ha van rá lehetőségünk, igyekezzünk pár percnél azért hosszabb időt az erdőben, parkban eltölteni… Heti két, három alkalom már garantált eredményt hoz.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!