Ha stresszesek vagyunk, megváltozik a légzési mintánk. Ilyenkor a vállakat előre húzzuk, meggörnyedünk, ezáltal az izmok megfeszülnek. Ez pedig fájdalommal járhat.

Jellemzően a középső és a felső háti szakaszban. Ugyanakkor a stressz gyulladásos reakciókat is elindít a szervezetben. Ami ugyancsak érintheti a hátat. Hozzá kell tenni továbbá, hogy stresszes helyzetekben a fájdalomra is érzékenyebbek vagyunk.

A Research Trusted Source azt mutatja, hogy a kritikus életesemények változásokat válthatnak ki a limbikus rendszerben és a kapcsolódó neurotranszmitterekben, ami megváltoztathatja a szervezetben a fájdalomcsillapító mechanizmusokat. Szóval stressz alatt még az enyhébb fájdalmat is nehezebben viseljük. Aztán ott van a csökkent véráramlás is. Amikor feszültek vagyunk, az erek összehúzódnak. Ilyenkor mérsékeltebben áramlik a vér a hátizmokhoz is. És ez megintcsak fájdalomhoz vezethet. 

De milyen a stressz okozta hátfájdalom?

Ez személyenként változó lehet, de általában tompa, merevséggel járó izomgörcsös fájdalom. Szorító érzés, olyan, mintha nyomás nehezedne a hátunkra. 

Meddig tarthat egy stressz okozta hátfájdalom? Hogyan kezelhető?

A stressz okozta hátfájás időtartama több tényezőtől függően változhat. Egyes esetekben néhány napon vagy héten belül magától elmúlhat. Ha azonban a mögöttes stresszt nem kezelik, a fájdalom fennmaradhat vagy idővel súlyosbodhat. Vagyis nagyon fontos azonosítani az okokat, illetve célzottan kezelni a panaszt. De a megelőzés is rendkívül lényeges.

Mit tegyünk a stressz okozta hátfájdalom ellen?

A légzőgyakorlatok, a nyújtás viszonylag gyorsan segíthet csökkenteni a panaszt. De ha tartósabb enyhülést szeretnénk, kérjünk masszázst, menjünk szaunázni és gyógyfürdőbe. A hőterápia általában segít a stressztől megfeszült izmok ellazításában. 

A megelőzés tekintetében pedig fontos a rendszeres mozgás. Ami nem csak az izomzatot teszi ellenállóbbá, hiszen a segítségével a stresszt kiváltó okokkal szemben sem leszünk olyan kiszolgáltatottak. Ugyanúgy jót tehet, ha tápláló egészséges ételeket fogyasztunk, sok vizet iszunk és megtanulunk olyan légzéstechnikákat, amikkel könnyedén ellazíthatjuk az izomzatot. Végül ne feledjük a pihentető alvást! Ha eleget pihenünk, az izmok képesek regenerálódni, így a fájdalom is ritkábban jelentkezik.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!