Hiába a környezet tél utáni megújulása, a sok napfény, a rengeteg szabadtéri programhoz kapcsolódó terv, a tavasz kezdetén valamiért mégis jellemző az emberekre a letargia érzése. Miért van ez, mit tehetünk ellene?

Először is a tavaszi letargia érzése nem betegség. Gyakran produkál ugyan érdekes tüneteket, ennek ellenére nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni vele. Természetesen a panaszokat nem szabad félvállról venni, de megijedni se kell, ha a tavasz kezdetén azt tapasztaljuk, hogy semmihez sincs igazán kedvünk. Jó hír, hogy a “formavesztés” legfeljebb csak néhány hétig tart. Ha tudatosan állunk a kérdéshez, hamarabb túlléphetünk a tél és a tavasz közötti átmeneti időszakon.

Mi a tavaszi fáradtság kialakulásának oka és miként kezelhető?

A nappalok meghosszabbodására a szervezet nehezen reagál. Ilyenkor a napfény növekvő mennyisége miatt hormonális változások mennek végbe a szervezetben. Mindamellett, hogy a megszokott ritmusunk is átalakul.

 Amit tehetünk ilyenkor, hogy visszaadjuk a szervezetnek azt, amiből télen kevés volt: például a napsütést, a friss levegőt és a vitaminokat.

Ebből következik, hogy egy kis extra mozgással máris sokat tehetünk a tünetek ellen. Ahogy azzal is, ha friss levegőn, napfényen tartózkodunk. Ha ezt tesszük, a szervezet elkezd hangulatjavító szerotonint termelni, ami energiát ad és motiválttá tesz minket. Illetve gátolja a melatonin, azaz az alvási hormon termelődését.

Milyen lehetőségeink vannak még?

Szakértők szerint rengeteget segíthet egy reggeli meleg-hideg váltófürdő. Ahogy egy-egy mini utazás is. Egy kiadós gyógyfürdőzős, szaunázós, masszázzsal kiegészített wellness program jelentősen hozzájárul a télen felgyülemlett méreganyagok “kidolgozásához” és úgy általában a jóllét érzés megteremtéséhez.

Nagyon fontos továbbá a friss és egészséges élelmiszerek fogyasztása. A szervezetnek ilyenkor óriási igénye van a plusz tápanyagra. A tavasz kezdetén aktívabbak az anyagcsere-folyamatok, amik extra támogatást igényelnek. Mellőzzük a nehéz ételeket és együnk naponta inkább többször keveset. Főleg gyümölcsöket és zöldségekben gazdag ételeket fogyasszunk. Ezek fontos vitaminokat, nyersanyagot és ásványi anyagokat tartalmaznak, amikre a télről a tavaszra való átmenet idején a szervezetnek különösen nagy szüksége van.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük