Az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, amivel az emberek orvoshoz fordulnak, a nyakfájdalom. A kutatások szerint 1000 emberből 27-et érint a probléma. Szerencsére egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyű a kezelése. Sokszor ugyanis egészen banálisak a kiváltó okok.

A nyakfájdalom a legtöbb esetben rossz testtartás miatt alakul ki. Azok, akik hosszan tartó ülőmunkát végeznek, általában találkoznak a nyakfájdalom problémájával. De sokszor alakul ki nyakfájdalom a rossz alváspozíció miatt is. Ha rossz a matrac, nem tart megfelelően a párna, előbb utóbb jelentkezik a fájdalom.

Ezek viszont “csak” a fizikai hatások.

Kevesen gondolnak rá, de a nyaki fájdalom kialakulásának hátterében a leggyakrabban valamilyen érzelmi hatás húzódik. A stressz, a feszült élethelyzet képes ilyen jellegű panaszok előidézésére.

Amikor stresszesek vagyunk, az izmok megfeszülnek. Ha ez sokszor előfordul, vagy hosszú időn át tart, a görcsből tartós nyaki fájdalom lesz. Ráadásul ez a nyaki fájdalom okozhat egyéb tüneteket is. Úgy, mint fejfájás vagy kézzsibbadás. A mentális tünetekről nem is beszélve. Az állandósult nyakfájdalom esetén általában kevés a türelem, csökken a kreativitás és koncentrálni sem tudunk úgy, ahogy kéne. Sőt, a hangulat is romolhat, és akár még depressziós tünetek is jelentkezhetnek.

Nem szabad tehát félvállról venni a panaszt. Ha nem kezdünk el időben foglalkozni a tünetekkel, könnyen súlyosbodhat a helyzetünk.

Mit tegyünk, ha nem múlik a nyakfájdalom?

Először is célszerű szakértőnek is elmondani, hogy mit érzünk. Aztán ha megvan az ok, jöhet a kezelés. Szerencsére a legtöbb esetben valamilyen életmódbeli változtatás segít. De a tüneti kezelés is viszonylag gyors eredményt hozhat.

A lazító gyakorlatok, a meditáció segíthet az izomfeszülés megszüntetésében. Nagyon hatékony kezelési mód továbbá a sport: a futás és a kardio-edzés, illetve egy-egy kiadós séta kiválóan hat az enyhébb tünetekre. Aztán ott a masszázs, a gyógyfürdőzés és a szauna. Illetve az élményfürdőkben általában ingyenesen elérhető nyakzuhany (fotón). Állapottól függően természetesen speciális gyógyhatásó készítmények is bevethetők.

A lényeg tehát: ha jelentkeznek a panaszok, vegyük azokat komolyan. És a tüneti kezeléssel párhuzamosan próbáljuk meg felderíteni az okokat. Majd ha ezek megvannak, jöhet az életmódbeli változtatás, hogy az alapok is rendben legyenek.

Foglalkozz a nyakfájdalommal! Sokszor ugyanis banális okok miatt alakul ki a probléma, ami jelentős hatással lehet a mindennapok hangulatára, az életminőségre.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!