Feszültségcsökkentés, ellazítás, mentális feltöltődés, egészségvédelem, fogyás elősegítése, fiatalon tartás. Gondoltad volna, hogy a felsorolt pozitív hatások bárki számára ilyenkor, télen is napi pár perces szaunázással elérhetőek? A szaunázást minden évszakban ajánljuk, de talán télen lehet igazán hasznos.

A szaunázás régre nyúlik vissza az emberiség történetében. A maják már 3 ezer évvel ezelőtt használtak az úgynevezett “izzasztó házakat” különböző vallásos szertartásokhoz és az egészség megőrzésére. Majdnem minden kultúrának megvolt a saját szokása, a római fürdőtől, a török gőzfürdőig. Finnországban szintén évezredek óta alkalmazzák egészségmegőrzésre, jelenleg is a felnőtt lakosság harmada használja. Szerencsére nálunk is egyre népszerűbb, ami talán részben annak is köszönhető, hogy a fürdőkben, a szállodákban ma már alap a szaunázási lehetőség.

A mindennapos feszültség a mai világunk nemkívánatos, mégis állandó velejárója.

A szaunázás többféleképpen is oldja a stresszt: a csendes, nyugodt, zavartalan környezettel, valamint az izmok ellazításával és a keringés javításával is. Amíg szaunázunk, kapcsoljuk ki az agyunkat és hagyjuk, hogy a méreganyagokkal együtt a stressz okozta negatív gondolataink is szabadon távozhassanak a szervezetünkből.

Kevesen tudják, de a szauna magas hőmérsékletétől a testünk endorfint termel, ami amellett, hogy növeli a boldogságérzetünket, csökkenti a fájdalmat is. Szaunázás közben az izmaink ellazulnak, csökken az ízületi- illetve izomfájdalom. Továbbá mindezek hatásaként egy-egy kiadós nap végi szaunázással az alvásproblémáinkat is messzire űzhetjük.

A nyirkos hideg, a párás időszak kedvez a felső légúti problémák kialakulásában, ilyenkor a különböző vírusok és a baktériumok is könnyebben döntik le az embert a lábáról. Mindezek elleni harcban a téli szaunázás erre is hatékony fegyver lehet. A szauna magas hője miatt ugyanis a testünk több fehérvérsejtet termel, ami jelentős szereppel bír a betegségek leküzdésében.

De nemcsak a betegségek kezelésében, hanem azok megelőzésben is jelentős szerep hárul a téli szaunázásra. Gondoljunk csak arra, hogy az izzadás hatására rengeteg méreganyagtól szabadulhatunk meg, így egykettőre tehermentesítjük az immunrendszerünket is. Bátran használd tehát a téli szaunázást megelőzésképpen is!

Végezetül jöjjön még egy-két pozitív hatás elsősorban a hölgyek számára.

A szaunázás az egyik legrégebbi szépségápolási praktika. Nagyban segíthetjük vele a kívánt súly elérését. Bár egy szauna által kiváltott izzadás, ha nem is egyenértékű az edzőtermekben legördülő verejtékcseppekkel, az biztos, hogy felgyorsítva az anyagcserét hozzájárul a kilók lefaragásához. De a megfelelő alakhoz szép bőr is dukál. Amikor fokozottan izzadunk, eltávolítja a szervezetünk az elhalt hámrétegeket, így rugalmasabb, fiatalosabb, simább lesz a bőrünk.

De ha még mindig nem győztünk volna meg arról, hogy márpedig szaunázni télen egy remek kikapcsolódási forma, akkor jöjjön egy egészen hétköznapi érv: Szaunázz azért, mert egyszerűen csak jó érzés!

Közhely, de igaz: ép testben ép lélek. Kevés dolog van, amivel alig negyed óra alatt ennyit tehetünk a fizikális és mentális egészségünkért.

Ha ezek után szívesen lazítanál pár percet egy forró szaunában, akkor ne habozz felkeresni a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdő szaunavilágát, vagy valamelyik helyi szálloda kínálta lehetőséget.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük