A vízben való mozgás kevésbé megerőltető, mint a szárazföldi gyakorlatok. Az, hogy könnyebb fürdőzés közben aktívnak lenni, a víz felhajtóerejének köszönhető. Ezt sokan tudják, viszont arra kevesen gondolnak, hogy a vízi aktivitás nem csak úszás lehet. 

Rengeteg féle egyéb, vízben végezhető gyakorlat létezik. Amik egyszerűségük ellenére is rendkívül hatékonyak.

Ott van mondjuk a vízben való sétálás. Semmi különös nincs benne, mégis erősíti és átmozgatja a boka- és a térdizületeket. De a mozgás hatással van a csípőre és a felsőtestre is. A szakértők szerint a gyakorlat akkor a leghatásosabb, ha a lépések közben először a lábujjakra, majd a sarkakra nehezedünk. A séta közben pedig a karokat a testünk mellett tartjuk, és lépésekkor mozgatjuk azokat. A sétát célszerű kihúzott háttal, megnyújtott gerinccel minimum 5-10 percig végezni.

A víz ellenálló ereje miatt, már pár lépéssel is sokat tehetünk az ízületek átmozgatása érdekében.

De nem ez az egyetlen gyakorlat, amit célszerű elvégezni két relaxáló fürdőzés közben. Remek vízi kézerősítő gyakorlatok is léteznek. Ha van lehetőségünk nyakig érő vízben tornázni, érdemes kipróbálni, hogy a kinyújtott karunkat oldalirányban emelgetjük. A gyakorlat önmagában, a vízi ellenállás miatt is átmozgat, de habszivacs súlyzókkal még hatásosabb lehet. Egyébként hasonlót a lábainkkal is megtehetünk. Álló testhelyzetben végezzünk velük oldalirányú mozgást. 

Remek, vízben végezhető erősítő gyakorlat lehet az is, ha megkapaszkodunk a medence szélén – mint amikor hátúszáshoz rugaszkodunk el – és ellökjük magunkat hátrafelé. A lendületvétel után a talpunkkal egyből álljunk meg a medence alján, és induljunk vissza a kiindulási helyre – viszonylag intenzív léptekkel. Ezt ismételjük meg ahányszor csak tudjuk: 5-10 percnyi aktivitás biztosan jól átmozgat. 

Komplexebb gyakorlat, de biztosan jót tesz az ízületeknek.

Valamivel intenzívebb gyakorlat, ha vízben lebegve a hasunkhoz húzzuk a lábunkat, majd vízszintes irányban kinyújtjuk azt. Behúzzuk, kinyújtjuk… Eközben karmozdulatokkal tarjuk magunkat a vízfelszínen. Három sorozat 8-12 ismétléssel jó kis edzésnek számít. Gyakorlatilag minden testrészt megmozgat. Persze nem kell a feladatokat gyorsan ismételni. A szépen lassan végzett gyakorlat is hozhat eredményt.

Hasonlóképpen erősít, ha a medence szélébe kapaszkodva végzünk lábemeléseket. A hátunkkal támaszkodjuk a medence falának, és végezzünk apró lábemeléseket. Így a lábak, a csípő környéke is kíméletesen átmozgatható. De erősödnek a felsőtest izmai is.

Persze ez csak néhány gyakorlat. Az ízületek átmozgatására számtalan egyéb vízi mozdulatsorozat létezik. Akár te is kitalálhatsz több ütemből álló vízi mozgásokat is. Bátran legyél kreatív!

Azt azonban ne feledd, hogy vízben ugyanúgy izzadsz, mint a szárazföldön. Annak ellenére, hogy ezt nem érzed, fontos a folyadékpótlás. Illetve a mozgáshoz olyan medencét válassz, amiben a víz hőmérséklete nem haladja meg a 32 fokot. Ha pedig a gyakorlatok végzése közben fájdalmat érzel, szédülsz vagy túlzottan nehéz a légzés, állj meg és fontold meg az intenzitás mértékét.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük