A hőterápia során élénkül a keringés és a véráramlás, aminek következtében javul az oxigén és a tápanyag ellátás, ellazul az izomzat, növekszik azok rugalmassága és meggyógyulnak a sérült szövetek. Illetve a meleg hatására csökken a fájdalomérzetre ható idegvégződések ingerlékenysége. Emellett a hő terápiás hatása gátolhatja a fájdalom üzenetek továbbítását az idegrendszer felé. Vagyis enyhül a fájdalom. De vajon a száraz vagy a nedves hőterápia a hatásosabb?

Klinikailag kimutatták, hogy a nedves hő gyorsabban hatol be a mély szövetekbe, mint a száraz hő. Vagyis a nedves hő, például a gyógyfürdőzés valamivel hatékonyabb lehet, mint a mondjuk az otthon melegített párna. Ez utóbbi módszert általában akkor célszerű használni, ha a probléma jól beazonosítható területen található. Amennyiben összetettebb, nagyobb felületre kiterjedő izületi, izom és mozgásszervi panaszunk van, a gyógyfürdőzés lehet az ideálisabb.

Vagy épp a szaunázás. Hiszen a wellness ezen módja is egyfajta hőterápia. Igaz, a szaunázás száraz hőterápiának minősül, ettől függetlenül hatékony, az egész testre kiterjedő izomregeneráló módszernek tekinthető.

A hidegterápiával ellentétben a hőterápia akkor a leghatékonyabb, ha hosszú ideig használjuk. 

Kisebb merevség esetén minimum 15-20 perc szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Amikor a fájdalom erősebb és kiterjedtebb, célszerű egész napos terápiával számolni. A meleg fürdős módszer akkor a leghatásosabb, ha 2-3 órát is rászánunk a gyógyulásra. Mérsékelt fájdalom esetén egy otthoni, fél órás fürdőzés is segíthet.

Fontos mindezekhez hozzátenni, hogy mielőtt a hőterápiát használjuk, igyekezzünk feltárni a kiváltó okot. Bizonyos gyulladásos megbetegedések, duzzanat esetén nem biztos, hogy alkalmazható a hőterápia. Illetve cukorbetegség, érrendszeri panaszok, krónikus betegségek esetén feltétlenül kérjük ki az orvosunk véleményét a kúra alkalmazhatóságáról.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük