A hideg időszak beálltával kin ne vett volna már erőt a levertség, a kimerültség érzése? Ilyenkor a nappalok rövidsége, a borús és hideg idő miatt a testünk nem jut hozzá a megfelelő ingerekhez, így könnyebben úrrá lesz rajtunk a letörtség, a kedvetlenség.

Általánosnak mondható ilyenkor az úgynevezett téli depresszió. Ez az egyik leggyakoribb szezonális betegség. Persze előfordul a tavaszi vagy nyári hónapok során tapasztalható hangulatingás is, no de azért a napfény jótékony hatása ezt igencsak lecsökkenti.
Elmondható tehát, hogy minél távolabb vagyunk az egyenlítőtől, annál erősebbek a tünetek.

Ha mindezt magunkon is észrevettük, nem kell nyomban szakemberhez fordulnunk. Ha idejekorán felismertük a jeleket, egy egészen egyszerű módszerrel jó eséllyel mi magunk is visszahozhatjuk a jókedvünket.  

Lássuk csak, mi volna ez!

Mi a wellnesst, azon belül is az aromaterápiát javasoljuk erre. Az egyik legnagyobb előnye, hogy ki sem kell mozdulni érte, a kezelés otthon is végezhető. Egy-egy jól megválasztott illattal különleges hangulatot teremthetünk mind a lelkünkben, mind az otthonunkban.

Számtalan módja van az aromaterápia alkalmazásának. Ezek közül talán a legelterjedtebb, ha az illóolaj jótékony hatását párologtatóban való csepegtetésén keresztül szeretnénk élvezni. De gyújthatunk füstölőt vagy illatgyertyát is a kedvenc illatunkkal, amit belélegezve javíthatjuk a közérzetünket.

A másik felhasználási terület, ha az illóolajat a fürdővizünkbe csepegtetjük. Ebben az esetben a belélegzésen túl a bőrünkön keresztül is kifejti jótékony hatását, ugyanúgy, mint egy pihentető, aromaterápiás masszázson keresztül.

Az illóolajat a legközvetlenebb módon mégis inhalálással juttathatjuk a szervezetünkbe.

Gyerekkorunkból talán mindenki emlékszik még rá, hogy egy-egy megfázásos időszakban törölközővel letakarva inhaláltuk szorgosan a kamillafőzetet. Ugyanez működik az illóolajok esetében is, ha forró vízbe cseppentjük azokat.

De mielőtt illóolajos alkalmazásba kezdenénk, fontos odafigyelni néhány dologra. Az egyik ilyen, hogy a kezelésekhez minden esetben olyan, jó minőségű illóolajat használjunk, ami nem tartalmaz kőolajszármazékot. A másik lényeges dolog, hogy ha bőrre alkalmazzuk, a bőrirritáció elkerülése érdekében előtte mindenképpen végezzünk tesztet a csuklónkon.

Természetesen az illat kiválasztása az egyéntől függő, mindenkinek más és más jön be, de abban biztosak lehetünk, hogy meg fogjuk találni a számunkra megfelelőt.

Aromaterápia esetén válasszuk a levendula, a kamilla, a borsmenta és a jázmin illóolajokat, velük messzire űzhetjük a rossz kedvünket.

A téli depresszió kezelésére elsősorban tehát keressük a természetes gyógymódokat, úgy, mint az aromaterápia. Tapasztaljuk ki, hogy mi az a fenti eljárások közül, ami a leghatékonyabb a szervezetünk számára, majd alkalmazzuk akár naponta – a kívánt hatás biztosan nem marad el.

És ha már illóolajok és wellness: a fürdők szaunavilágában általában van lehetőség részt venni aromaolajos felöntésen. A Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőben hétvégente ilyen szeánszot is tartanak. Érdemes lehet kipróbálni, ha nyitott vagy az aromaterápiás megoldások iránt. Meghát azért is, mert a szaunázással a téli depresszió tünetei is enyhíthetők. Erről részletek itt.

Fotó: Danubius Health Spa Resort

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük