A fürdők egész évben üzemelő szabadtéri medencéiben napozva akár már a tavasz kezdetén fel lehet tölteni a télen kiürült D-vitamin raktárakat.

Ha napos időben megyünk fürdőzni, ezt a lehetőséget semmi esetre se szalasszuk el.

Március elején már Magyarországon is olyan szögben éri a bőrünket napfény, hogy az a déli órákban képes elindítani a D-vitamin termelődést a szervezetben.

Egyébként ahogy északabbra haladunk, úgy tolódik az az időszak, ami alkalmas lehet a D-vitamin napozással történő termelésére. Németországban például április előtt nem valószínű, hogy elindul ez a természetes folyamat.

Persze tudjuk, hogy a D-vitamin tablettával is pótolható – amit a téli időszakban érdemes is megtenni. Viszont azt is tudni kell, hogy a napfény által előállított D-vitamin dupla annyi ideig raktározódik el a szervezetben, mint a tablettás D-vitamin – írja mindezt egy korábbi cikkében a Termal Online. Ugyanitt közlik azt is, hogy március környékén nagyjából napi 15-30 perc napozás szükséges ahhoz, hogy a szükséges D-vitamin mennyiséget elő tudja állítani a szervezet. Ami nem tűnik hosszú időnek, sokak életvitele azonban ezt nem teszi lehetővé. Főleg, hogy ebben az időszakban viszonylag kevés bőrfelületet ér még napfény.

Szóval nem árt egy kiadós gyógyfürdőzős napozással is töltődni.

Egyébként a téli időszak végére nagyjából a magyarok kétharmada küzd D-vitamin-hiánnyal. Közülük sokan idősebbek. Akiknél az átlagosnál még nagyobb odafigyelést igényel a D-vitamin pótlása. Esetükben ugyanis a bőr már nem képes olyan intenzitással termelni a D-vitamint, mint a fiataloknál. A kutatások szerint egy 70 éves ember bőre 70 százalékkal rosszabb hatékonysággal állít elő D-vitamint, mint egy középkorúé.

Az idősebbeknek tehát még fontosabb lehet, hogy már a tavasz kezdetén beiktassanak az idejükbe gyógyfürdőzős napozást.

De mi történik, ha nincs elegendő mennyiségű D-vitamin a szervezetben?

Az idősödőknél például megnő a törések esélyének a kockázata. A D-vitamin-hiány esetén ugyanis a csont elgyengülhet. Továbbá a kevés D-vitamin növeli az egyes ráktípusok kialakulásának az esélyét, nagyobb az esély a cukorbetegségre, az idegrendszeri problémák megjelenésére. De a D-vitamin-hiány hatással van a szív- és érrendszer működésére, illetve általánosan az immunrendszer teljesítőképességére is. 

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük