Keményen edzeni egy edzőteremben, vagy lefutni minimum egy maratont, na az már igen! Ezzel szemben lazán sétálgatni egyet a szabadban, az tipikus nyugdíjas tevékenység – gondolják sokan, ha az egészséges életmódról beszélgetünk. Helytelenül.

Nem is hinnénk, de a napi, alig fél órás sétával rengeteget tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Ha netán te is szkeptikus lennél picit, akkor gyere velünk, és engedd, hogy meggyőzzünk!

Szóval egyáltalán nem kell maratont futnunk, vagy izzadnunk az elliptikus tréneren ahhoz, hogy fittek legyünk.

A legtöbb ember sajnos túlhajszolt, ráadásul nem is alszik eleget. Az effajta életmód hosszú távon semmi jóval nem kecsegtet. Ha azonban te szeretnél javítani a fizikai és mentális egészségeden, akkor egyszerűen csak sétálj.

Az irodai munka sokunknak szintén nem tűnik valami embert próbáló beosztásnak, s tény, vannak ennél sokkal fárasztóbb munkakörök, azonban a kockázatai mellett akkor se lehet elmenni szó nélkül.

Sokan vannak, akik napi 8 órát az íróasztal felett görnyedve töltenek, a nap végén pedig fájós derékkal konstatálják, hogy az ebédszüneten kívül bizony ma se sokszor álltak fel az asztaluk mellől. Ha te is sokat ülsz – akár az irodában, akár otthon -, akkor jobb, ha felveszed szokásként a sétát. Már napi 5-10 perc séta is sokat segíthet abban, hogy elkerüld az ülés káros kockázatait.

Ráadásul ma már egyre több munkahely vevő a gerincbarát bútorok alkalmazására, úgy mint az „álló asztal” vagy „sétáló pad”. Ezek nem más célt szolgálnak, mint hogy csökkentve az ülés kockázatait, tehermentesítsék a gerincet, megtörjék a monotonitást, ezáltal is tompítsák a stresszt és az ülő munkából adódó egyéb mellékhatásokat.  

A séta mindemellett fejleszti a kreativitást is. Ha te is várod, hogy beüssön a világmegváltó ötlet, akkor szintén jó, ha belebújsz egy kényelmesebb cipőbe, és sétálsz egyet a friss levegőn. A Stanford egyetem tanulmánya ugyanis azt találta, hogy a séta nagyban növeli az alkotóképességet. Röviddel a séta befejezte után kétszer annyi kreatív válaszunk lesz, mintha ülnénk.

A michigani egyetemen azt találták, hogy egy séta a természetben csökkenti a stresszt, illetve hatékony fegyver lehet az érzelmi traumák leküzdésében.

Ugyanakkor már egy 30 perces séta segít rendezni a magas vérnyomásunkat is.

Emellett feltölti a testünket energiával. Az alacsony intenzitású edzésforma nem fáraszt le, inkább mintegy 20 százalékkal növeli a teljesítményünket, illetve 65 százalékkal csökkenti a fáradtságot.

De napi 30-45 perces séta képes az immunrendszered erősítésére is, mi több, egy kiadós, 2,5 órás sétával pedig jelentősen csökkenthetjük a mellrák kockázatát.

Semmi kétség, ugye meggyőztünk téged is?

Ha ez így van, érdemes elolvasnod még ezt a bejegyzést is. Ebben arról írunk, miért hatékonyabb egy szimpla városi sétánál az, ha természetközeli helyen teszed meg ugyanezt. 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük