Ha nyaralni megyünk, általában fotókat is készítünk. Amivel nem is lenne gond, ha nem osztanánk meg azokat azonnal a közösségi médiában.

Egy viszonylag friss Expedia által végzett kutatás szerint az utazók 97 százaléka készít fotót a nyaralás alatt, közülük pedig 54 százalék azonnal posztolja is azokat a közösségi oldalakon. De nem csak ez az egyetlen kapcsolódó felmérés. A YouGov 2019-ben végzett hasonló kutatás. Ennek az eredménye: 57 százalék vallotta, hogy az utazások során gyakran posztolnak képet és videót a közösségi oldalakon. Jellemzően egyébként az Y és a Z generáció tagjai azok, akik az átlagnál aktívabbak ezen a téren.

És, hogy mindez miért problémás? Az élmények megőrzése fontos, fotót készíteni több szempontból hasznos. Viszont az állandó telefonhasználat és az online világra való folyamatos koncentráció negatív hatást gyakorolhat az élmények teljes mértékű átélésére. Vagyis ha az elsődleges cél a jó fotó készítése, a valódi élményekről nagy valószínűséggel lemaradunk. 

De más, közvetett veszélyei is lehetnek a túlzásba vitt nyaralás alatti fotó készítésnek. Az elveszett élményeken kívül számolni kell azzal, hogy csökken a társasági interakció. Ha belemerülünk a telefon használatába, a fotózásba, a képek szerkesztésébe, jellemzően kevesebbet kommunikálunk. Ha beszélgetünk is, azt általában felületes figyelemmel tesszük.

Az azonnali fotómegosztás veszélye még: ilyenkor nyilvánosságra hozzuk, hogy nem tartózkodunk otthon. Ezt pedig a betörők ki is használhatják.

Sokan nem gondolnak rá, de a fotómegosztási kényszer stresszt is okoz. Az emberek hajlamosak összehasonlítani az életüket mások látszólagosan tökéletes nyaralási képeivel és élményeivel, és ez okozhat frusztrációt és elégedetlenséget a saját nyaralásukkal kapcsolatban. Illetve az azonnali fotómegosztás gyakran a nyaralás programjának folyamatos követelménye lehet. Az emberek próbálhatnak minél több tartalmat létrehozni és megosztani, ami stresszt és rohanó életmódot eredményezhet.

Ez pedig ellentétes a nyaralás céljával, ami a kikapcsolódás és a feltöltődés lenne.

Úgyhogy csak tudatosan a nyaralás alatti fotózással és posztolással. Törekedjünk az egészséges egyensúlyra! Készítsünk képet, de ne a kiválóan megkomponált fotó elkészítése legyen az elsődleges célja egy látnivaló felfedezésének.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!