Az őszi megfázásos időszakban óriási jelentősége lehet annak, hogy mennyi időt tudunk szánni a relaxált pihenésre. Az immunrendszer ugyanis akkor tud igazán hatékony lenni, ha nem vagyunk stresszesek. Hogyan van ez?

Az immunrendszer működése és hatékonysága összetett folyamat, és számos tényező befolyásolja. Viszont ezen tényezők közül az egyik legjelentősebb a lelki állapot. Vagyis minél kiegyensúlyozottabb valaki, annál könnyebben küzd meg a betegségekkel.

Mi az oka ennek?

A stressz aktiválja a szervezet “harcolj vagy menekülj” válaszát, amelynek során a szimpatikus idegrendszer dominál. Ez a folyamat magában foglalja a stresszhormonok, például a kortizol felszabadulását, a szívritmus felgyorsulását és a vérnyomás növekedését.

Amikor valaki stressz alatt áll, a test az erőforrásait a rövid távú stresszhelyzetre összpontosítja, és az immunrendszer működése gyengülhet. Ez azt jelenti, hogy a szervezet az immunválaszra szánt energiájának egy részét átcsoportosítja a stresszkezelésre, és ezzel a fertőzésekkel vagy betegségekkel szembeni védekezés kevésbé hatékony lesz.

Ha ez az állapot hosszú időn át fennáll, felborul az immunrendszer működésének egyensúlya.

Mi történik relaxált állapotban?

Relaxált állapotban a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik, ami a test nyugalmi és regeneráló folyamataiért felelős. Ebben az állapotban csökken a stresszhormonok szintje, a szívritmus kiegyensúlyozódik, a vérnyomás normalizálódik és a test feszültsége elillan. Mindezek a változások lehetővé teszik, hogy hatékonyabban működjön az immunrendszer, könnyebben megküzdjön a támadásokkal.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a relaxáció során a szervezet olyan vegyi anyagokat is termel, amik javítják a fehérvérsejtek – az immunrendszer fontos elemeinek – aktivitását. 

Vagyis nem kérdés, hogy a wellness-szel közvetve erősíthető az immunrendszer. 

Aminek ősszel és télen, a megfázásos időszakban talán még nagyobb a jelentősége. Ráadásul ilyenkor általában stresszesebbek is vagyunk, mint mondjuk nyáron vagy tavasszal. Ami szintén egy nyomós érv a rendszeres kikapcsolódásra való törekvés mellett.

Pihenés nélkül tehát nincs hatékonyan működő immunrendszer. Ezt tudatosítsd! És ha legközelebb feszült időszakon mész át, gondolj arra, hogy nem csak a mentális jóllét miatt van szükség a relaxálásra. A betegségekkel szembeni védekezés hatékonyságában is óriási szerepe van annak, hogy mennyire van rendben a mentális egyensúly.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!