Te milyen gyakran kapod magadat azon, hogy a pihenésre szánt idő alatt is a telefonodon megjelenő értesítéseket ellenőrizgeted? Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, a kelleténél többször. Mivel egy digitálisan összekapcsolt világban élünk, ez a tevékenység a legtöbbünk életének a része. És nem csak a hétköznapokban, hanem a nyaralás alatt is. A járulékos stresszel együtt. Ami azért nem túl szerencsés. Hiszen így sok élményről maradunk le és a kikapcsolódás sem lesz igazi kikapcsolódás. Szerintünk érdemes ezt átgondolni. De mit tegyünk, hogy el tudjunk szakadni a mobiltól a nyaralás alatt? 

Először is határozzuk meg, mi váltja ki a stresszt!

Az első lépés az, hogy meghatározzuk, mi váltja ki a stresszt, ha a technológiáról van szó. Az értesítések, amelyek felbukkannak a képernyődön? A figyelemért versengő alkalmazások végtelen sora? Esetleg az, hogy attól tartasz: lemaradsz valamiről? Ha azonosítottad a stressz forrását, elkezdhetsz dolgozni a stressz csökkentésén vagy annak megszüntetésén.

Tedd le a telefont – még a nyaralás előtt!

Ha lehetséges, próbáld meg korlátozni a készülékhasználatot még a nyaralásra indulás előtt. Ez segít létrehozni egy olyan mentális változást, ami megkönnyíti, hogy távol maradj az eszközöktől, ha már elutaztál. Próbálj meg minden nap egy-két órát elkülöníteni, amikor nem nézel semmilyen képernyőt – se telefont, se számítógépet, se tabletet stb. Ez a gyakorlat segít megtanítani az agyat arra, hogy ne nyúlj a készülékhez minden alkalommal, amikor éppen szünet van egy beszélgetésben vagy valamilyen más tevékenységben.

Kapcsold a telefonod képernyőjét szürkeárnyalatos üzemmódra!

Ez egyszerű lépés ugyan, de rendkívül hatékony! Ha megváltoztatod a telefonod képernyőjének a színét, az kevésbé lesz vonzó és kevésbé valószínű, hogy elcsábulsz az alkalmazásokba kattintgatásra vagy az értesítések megtekintésére. 

Legyenek szabályok az eszközhasználattal kapcsolatban!

Nem probléma, ha a nyaralás idejére korlátokat állítasz be az eszközhasználatra vonatkozóan. Persze azért ne legyünk túl szigorúak önmagunkkal, ha ezeket a korlátokat nem tudjuk minden nap tökéletesen betartani. Próbáld meg, hogy minden nap csak egy kis időt szánsz az üzenetek ellenőrzésére. Legyen egy dedikált idő, amikor ellenőrzöd az üzeneteket. Ezen időn kívül pedig hagyj figyelmen kívül minden jelzést. Ha szükséges, akkor ezt a “tilos” idősávot be is állíthatod a készüléken.

Határozd meg a mobil használatra vonatkozó szándékaidat, és mondd el azokat azoknak is, akikkel együtt utazol!

Fontos, hogy ha valaki más is utazik veled (barátok, családtagok), akkor ők is előre tudják, hogy a terved szerint ezen az utazáson szünetet tartasz a technológia használatában. Így mindenki jobban tud majd koncentrálni a közös élményekre és arra, hogy a lehető legjobban megéljétek a jelent. Illetve neked személy szerint is segítség lesz mások hozzáállása. De erről a tervedről a kollégákat is értesítheted, így nem várnak azonnali reakciót. És te sem aggódsz azon, hogy mi lesz annak a következménye, ha nem reagálsz azonnal mondjuk egy e-mailre.

Összegezve: a technológiától való elszakadás nem könnyű, de végső soron kifizetődő, ha azt helyesen csináljuk. Ha erőfeszítéseket teszünk ezért, hogy gyakrabban kapcsolódjunk ki, és az energiánkat ilyenkor a digitális életünkön kívüli tevékenységekre összpontosítsuk, hosszú távon garantáltan jobban járunk. Az elme mindenképpen meghálálja. Persze fontos, hogy az elhatározás ne csak egyéni akció legyen. Ha a barátokkal, a családtagokkal vagy a pároddal együtt tervezitek az utazást, győződjetek meg róla, hogy egyeznek az eszközhasználatra vonatkozó céljaitok. Így biztosan a jelenben tudtok lenni és sokkal jobban élvezitek majd az adott helyszín kínálta kikapcsolódási lehetőségeket. Végső soron mobil nélkül sokkal tartalmasabb lehet a vakáció. 

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük