Van úgy, hogy hiába minden igyekezet: fáradtabban térünk haza a nyaralásról, mint ahogy elindultunk… Miért van ez, és hogy lehet elkerülni fordított hatást?

Először is tudatosítanunk kell, hogy pontosan mi a vakáció célja. Evidensnek tűnik, de ezt nem mindenki teszi meg. A nyaralás alatt szeretnénk élményeket gyűjteni, feltöltődni és a hétköznapi stresszt magunk mögött hagyni.

Ha erre lelkileg készülünk, az már fél siker. Ha pedig fizikailag is, az szinte egyenes út a tökéletes nyaraláshoz. És ezzel el is árultuk a titkot.

Amennyiben kellően felkészülünk a nyaralásra, nem fog elmaradni a várva várt feltöltődés.

Mit javasolnak pontosan a szakemberek?

A Tri-City Medical Center cikkében öt pontban foglalták össze az alapstratégiát.

  • Készítsünk ütemtervet!

Ebben lehetőleg ne legyen túl sok program. Hagyjunk időt bőven a semmittevésre. Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy a kelleténél több mindent szeretnének csinálni. Ha a programokat nem osztjuk el optimálisan, hamar unalmassá válik a nyaralás, és még a pihenésre sem áldozunk időt. Fontos továbbá a fokozatosság. Mind a megérkezéskor, mind a távozáskor. Legyen egy nap, amikor felvesszük a nyaralás ritmusát, illetve egy nap, amikor visszarázódunk a hétköznapokba.

  • Reális költségvetéssel kalkuláljunk!

Nem érdemes túlvállalni magunkat. Hiszen az csak feszültséget szül. Fontos, hogy a szállás és az utazás díján felüli költségekkel is számoljunk. Illetve mindig legyen egy olyan keret, amit a váratlan helyzetekre tudunk áldozni – ha szükséges. Plusz legyen mindenen puffer. Vagyis az alapárakhoz mindig kalkulálj hozzá 10-20 százalékot. Illetve természetesen csak olyan programokat szervezz be, amiket elbír a pénztárcád.

  • Engedd el a mobilt!

Az egyik legnagyobb stresszforrás az, ha nem vagyunk képesek “lecsatlakozni a hálózatról”. Ha fél szemmel az e-maileket nézzük, aligha tudunk kikapcsolni. Fontos, hogy felkészüljünk arra, miként tudjuk szüneteltetni a munkát a nyaralás idejére. Értesítsünk például minden érintettet arról, hogy nem leszünk elérhetők pár napig. Tervezzük meg, hogy kire lehet bízni a feladatainkat, amíg nyaralunk. Állíts be egy “távol vagyok” üzenetet e-mail válaszként. Hagyj olyan elérhetőséget, akihez sürgős esetben lehet fordulni. 

Amennyiben nem tudod teljesen elengedni a munkát a nyaralás idejére, korlátozd a napi munkával eltölthető idő mennyiségét. Ezt kezeld szigorúan, egyébként könnyen munka lehet a pihenésből.

  • Legyél őszinte magaddal!

Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk: fontos, hogy tudatosítsd, téged mi tölt fel igazán. Ne menj olyan helyre vakációzni, ahol nem tudsz kikapcsolódni. Még akkor se, ha az mondjuk egy trendi hely. Ha számodra pihentetőbb gyógyfürdőzni, mint várost látogatni, válaszd az előbbit. Ha a cél a feltöltődés, nem verheted át magadat. És erről szülőként se mondj le! Legalább annyira fontos számodra a feltöltődés, mint a gyermekeidnek. Ha mások a célok, előre tisztázni kell, hogy a nyaralás során hol lehet kompromisszumokat kötni.

  • Vidd magaddal a relax mindset-et

Vagyis igyekezz ellazulva útra kelni. Hiába próbálsz kikapcsolni a nyaralás helyszínén, ha feszülten keltél útra. És itt jön be a lelki felkészülés fontossága. Már a nyaralás előtt pár nappal kezdj el lelassulni, hogy a vakáció során már ne kelljen ezzel foglalkozni. A tapasztalatok szerint egyébként ez utóbbi ritkán megy. Hiszen az ellazulásra való kényszer gyakran plusz stresszt szül. Jobb előbb gondolni a lelassulásra.

Tegyél így! Utazz bárhova, ezek a tippek jól jöhetnek. Akár egy sárvári vakáció alkalmával. 

Mit szólnál egy gyógyfürdős, wellness-szelős, strandolós feltöltődéshez? Klikk ide, és mutatjuk az aktuális sárvári szállásajánlatokat.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!