Ez számos dologtól függ. De a legfontosabb, hogy mindenképpen érjük el a boldogságpontot. Kíváncsi vagy a kapcsolódó elméletre?

Szóval legalább olyan hosszúnak kell lennie a vakációnak, hogy elérjük a boldogságpontot. És, hogy mit tekintünk boldogságpontnak? A kutatások szerint a fogyasztásnak azt a szintjét, amikor a legelégedettebbek vagyunk. Ha ezt a csúcspontot elértük, innentől már minden további fogyasztás jóval kevésbé tesz minket boldoggá. Szóval ha a szabadság alatt elértük azt a pontot, amikor igazán elégedettek vagyunk a pihenés minőségével, megvan a boldogságpont. Ez természetesen lehet a második napon és a tizediken is. Minden a tervezéstől függ és attól, mennyire vagyunk képesek átadni magunkat a pihenésnek. Sőt, az is megesik, hogy egyáltalán nem érjük el a boldogságpontot. Aki nem tudja elengedni a hétköznapokat, nagy valószínűséggel hiába várja a csúcsot. 

Ha valamivel tudományosabban nézzük a dolgot…

Honnan tudjuk, hogy elértük a boldogságpontot?

A pszichológusok szerint azon a bizonyos ponton jelentősen megnő a dopaminszint a szervezeteben. Ez, az agyunkban található jutalmazó vegyület akkor szabadul fel, ha az egyén számára fontosnak tartott cselekedetek végbemennek. Ami persze nem csak a nyaralás alatt lehetséges. De az új hely felfedezése, a nyaralás alatti elégedettség érzése is elindítja ezt a neurokémiai folyamatot. Minél összetettebb egy élmény, annál valószínűbb, hogy a nyaralás alatt dopamin szabadul fel. 

Ahogy a Házipatika.com egy korábbi cikkében írják: Ha az élmény egydimenziós, akkor gyorsan ráununk. Viszont ha változatos és kihívást jelent, akkor továbbra is érdekes marad. Ezzel késleltetjük a boldogságpont elérését. Azaz a hosszabb vakáció is nyújthat igazán nagy élményt. De önmagában az élményekre való várakozás, az újdonság ereje is növeli a dopamin szintet. 

Egyébként a tanulmányok szerint a nyaralás okozta boldogság közel fele az újdonság varázsából adódik. Azaz ha már kezd megszokottá válni a hely, túl vagyunk a programokon, az élmény érzete csökkenni kezd. Vagyis az is előfordul, hogy egy hosszabb nyaralás esetén már unalmassá válik a kikapcsolódás. 

Nagyon fontos tehát a nyaralás optimális hosszának a megtalálása. Illetve az is, hogy olyan programokat válasszunk, amik a saját ízlésünknek megfelelőek. 

Szóval: Milyen hosszú az ideális vakáció?

A címben feltett kérdésre a válasz: az ideális nyaralás annyira hosszú, amennyi időre elegendő élményt tud kínálni az adott hely. Ha tudunk olyan programokat szervezni, amik segítenek abban, hogy ne váljon unalmassá a nyaralás, a segítségükkel kitolható a boldogságpont elérésének az ideje. Így egy hosszú nyaralás is lehet élvezetes.

Úgyhogy minden csak rajtunk múlik… És a jó tervezésen.

Végül egy megfigyelés: a városlátogatások során általában az emberek többsége hamar eléri a boldogságpontot, így a rövidebb vakáció elegendő lehet az ilyen esetekben. Ezzel szemben a természetközeli helyen egy hosszabb nyaralás is lehet igazán élvezetes és pihentető.

És még egy megfigyelés: a kutatások szerint általában a nyaralás 8. napján érjük el a boldogságpontot, a teljes elégedettség érzését.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük