A vakáció fontos a fizikai, mentális és érzelmi jólétünk szempontjából, de a hosszabb nyaralás nem mindig kivitelezhető vagy lehetséges. Ilyen esetekben a mikrovakáció lehet a megoldás. A mikrovakáció egy rövid szünet a megszokott rutinból, amely lehetővé teszi a pihenést és a felfrissülést anélkül, hogy túl sok időt venne el a munkától vagy az otthontól. Nézzük, mit mutatnak a kutatások a mikrovakáció előnyeiről.

Mi az a mikrovakáció?

A mikrovakáció egy rövid, általában 1-3 napos szünet, ami arra szolgál, hogy elszakadjunk a mindennapoktól. Mindezt anélkül, hogy túl sokáig maradnánk ki a munkából. A mai rohanó társadalomban nehéz időt találni egy hosszabb nyaralásra, így nem véletlen, hogy a mikrovakáció – mint hatékony alternatívája a kikapcsolódásnak – egyre népszerűbbé kezd válni.

A mikrovakációzás előnyei

Sokan úgy vélik, hogy a stresszoldás és a felfrissülés legjobb módja, ha hosszabb utazásokat terveznek. Ez azonban nem feltétlenül van így. 

A kutatások azt mutatják, hogy a rövid, pár napos utazások pozitív hatással lehetnek mind a fizikai, mind a mentális egészségre. Tanulmányok szerint ha hetente akár csak egy szabadnapot is kiveszünk, az jelentősen csökkentheti a stressz-szintet és javíthatja az általános közérzetet. A kutatások szerint továbbá a rendszeres szabadságok – még ha csak néhány naposak is – segíthetnek a kiégés veszélyének csökkentésében és a munkahelyi elégedettség javításában.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az emberek a mikroutazások után jóval inspiráltabbnak érzik magukat, mint egy hosszabb nyaralás után.

Akkor mikroutazás vagy hosszabb nyaralás?

Az, hogy kinek melyik az előnyösebb, nagyrészt az egyén preferenciáitól és életstílusától függ. Egyesek talán jobban szeretik a rendszeres kikapcsolódást, így a rövidebb utazásokat, míg másokat azt tölt fel, ha évente egyszer vagy kétszer hosszabb nyaralásra mennek.

A mikroutazások egyébként nagyszerűek azok számára, akik a spontaneitást és az új helyek felfedezését helyezik előtérbe. Illetve azoknak, akik nem tudnak hosszabb időre elszakadni a munkából. Előnye, hogy nem feltétlenül szükséges hozzá komoly előkészület, és a munkába történő visszarázódás is könnyebb. Illetve kevésbé stresszes. Hiszen nem maradunk el olyan jelentős mértékben a munkával. Plusz anyagilag is jobban tervezhető.

Ezzel szemben a hosszabb nyaralás költségesebb és komolyabb előkészületet igényel. És stresszesebb is. Hiszen sokkal több időre marad ki az ember a munkából. Nagyobb mennyiségű elvégzendő feladat halmozódhat fel, amíg távol vagyunk. Viszont maga a nyaralás jóval tartalmasabb és pihentetőbb.

Neked melyik a szimpatikusabb?

A mikrovakációk tehát lehetőséget kínálnak arra, hogy egy rövid időre kiszakadjunk a mindennapi megszokott életünkből, miközben a munkarendünket és az otthoni kötelezettségeinket is kézben tartjuk. Mindezen előnyök mellé társul még, hogy segít mentálisan fittnek maradni, termelékennyé válni és nem mellesleg extra élményekkel is gazdagít. 

Szóval miért ne próbálnád ki? Ha jól jönne egy gyors kikapcs, vegyél ki pár szabadnapot és irány mondjuk valamelyik fürdőváros. Akár Sárvár.

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!